main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2020 — 14:48

Politie hackt crimineel berichtenverkeer: ‘ongekende hoeveelheid’ en ‘goudmijn aan informatie’

Een grote doorbraak bij de politie. Rechercheurs in Nederland en Frankrijk hebben een geheime chatdienst uit de lucht gehaald die gebruikt werd door criminelen en hebben miljoenen berichten onderschept. De Nederlandse politie spreekt van “het grootste rechercheonderzoek in Nederland ooit” en een “goudmijn aan informatie. Die hebben we gebruikt en die gebruiken we ook in de toekomst.”

Een eerdere hack van de politie vormt op dit moment de basis “vrijwel alle grote strafzaken in Nederland”, onder andere tegen topcrimineel Ridouan Taghi, zegt misdaadverslaggever van de NRC Jan Meeus in Goedemorgen Nederland. Hij verwacht daarom ook dit keer veel aanhoudingen.

Ongeveer 20 miljoen berichten van duizenden gebruikers van EncroChat zijn nu in handen van de politie. Dat heeft al geleid tot meer dan honderd arrestaties. Volgens het Openbaar Ministerie zijn tientallen liquidaties, ontvoeringen en martelingen voorkomen. Tot nu toe werden ongeveer 10.000 kilo cocaïne, 1500 kilo crystal meth en 20 miljoen euro contant geld in beslag genomen. Negentien drugslabs zijn ontmanteld dankzij de onderschepte berichten.

Meer aanhoudingen volgen

Volgens de politie zullen nog veel meer aanhoudingen volgen. “Dit levert zo veel bewijs op, daar hadden we anders jarenlang onderzoek voor moeten verrichten. Normaal hebben we een zaak en gaan we op zoek naar bewijs. Nu hebben we een berg aan bewijs binnen en zoeken we daar de misdaadzaken bij. De zaak zoekt geen bewijs, ons bewijs zoekt de zaak. In meer dan honderd opsporingsonderzoeken leveren deze onderschepte berichten bewijs op.”

EncroChat had meer dan 50.000 gebruikers, onder wie ongeveer 12.000 Nederlanders.

Criminelen maken steeds vaker gebruik van crypto-telefoons om onbespied en anoniem met elkaar te communiceren over bijvoorbeeld internationale drugshandel, zegt John Lucas, hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket. Het lukte rechercheurs eerder om de systemen PGP, Ennetcom en IronChat te kraken. Ook daardoor kon de politie lezen wat criminelen met elkaar bespraken. Maar volgens de politie is de kraak van EncroChat veel groter.

‘Ongekende hoeveelheid data’

Volgens Meeus heeft de politie “een ongekende hoeveelheid data heeft gevonden. De politie heeft eerder zo’n truc uitgehaald met PGP-telefoons en toen ging het om enkele miljoenen berichten die ze hadden gevonden.” Nu gaat het hoogstwaarschijnlijk om meer dan 100 miljoen berichten”, denkt Meeus. “Dus dat is een factor honderd meer dan ze ooit in het verleden hebben gevonden. Ik denk dat we nog heel veel drugszaken gaan zien waar verdachten worden aangehouden.”

LEES OOK: Meer dan miljoen versleutelde berichten van criminelen boven water door onderzoek OM

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug