main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2020 — 14:22

Rotterdam neemt extra maatregelen om discriminatie en racisme tegen te gaan

Rotterdam neemt extra maatregelen om discriminatie en racisme in de stad tegen te gaan. Zo wordt bijvoorbeeld de drempel verlaagd om aangifte te doen, vertelt wethouder handhaving Bert Wijbenga in Goedemorgen Nederland. “We doen horeca-controles met mystery guests, waarbij groepjes mensen uitgaan en bij kroegen en discotheken en checken of er gediscrimineerd wordt. Dat doen we ook bij makelaars en uitzendbureaus.”

Dat zijn een aantal van de maatregelen die Rotterdam gaat nemen om zo een inzicht te krijgen in waar discriminatie en racisme zich voordoen. “Rotterdam is een diverse en internationale stad. De verschillen zijn er al heel lang. Het is nu zelfs zo dat de meerderheid van de mensen een migratieachtergrond heeft”, zegt Wijbenga. Volgens de wethouder ervaren te veel van deze mensen, afgaand op het aantal meldingen of aangiftes per jaar, nog te vaak racisme of discriminatie.

In gesprek met de jongeren

Wijbenga geeft aan dat zijn stad zich al langer bezighoudt met het antiracisme-debat. “Heel veel jongeren met een migratieachtergrond vonden dat ze door de politie gediscrimineerd werden. We hebben inmiddels een aantal keer meer dan 50 van hen uitgenodigd in buurthuizen.” Daar gingen de jongeren in gesprek met Aboutaleb, agenten en handhavers over wat beide kanten meemaakten. “Het interessante is wel dat als je die moeite doet, je elkaar gaat begrijpen”, zegt Wijbenga.

Een van de lessen die uit deze ontmoetingen getrokken werd is dat politie altijd optreedt met een opdracht en informatie. Daar zijn de jongeren zich niet altijd van bewust. Zo kan het lijken alsof ze aangesproken en gefouilleerd worden omdat zij een bepaalde huidskleur hebben, maar is de politie in sommige gevallen specifiek naar de locatie gestuurd waar die jongeren zich op dat moment bevinden. “De politie heeft geleerd dat als je ingrijpende bevoegdheden toepast, zoals iemand staande houden of fouilleren, dat je moet uitleggen waarom je het doet”, zegt Wijbenga.

‘Toen was etnisch profileren wel aan de orde’

Wijbenga doorliep zelf verschillende functies en rangen bij de politie, van inspecteur tot aan hoofdcommissaris. Toentertijd was etnisch profileren eigenlijk wel aan de orde, vertelt hij. “Je keek naar de plaats en de tijd en dan dacht je: dit is verdacht, en kleur deed er dan wel toe.” Dat kan nu niet meer, vindt de wethouder. “De kleur mag er niet toe doen. Het werkt in de praktijk ook helemaal niet effectief genoeg.”

‘Niet op eieren lopen’

Dat agenten nu op eieren moeten lopen is echter niet de bedoeling. “Laat ik even heel duidelijk zijn: als bestuur van de stad Rotterdam willen we dat de wet gehandhaafd wordt”, benadrukt Wijbenga. “De wet moet gehandhaafd worden voor alle kleuren. We moeten niet denken dat de politie denkt: het is een gekleurd iemand, laten we daar heel voorzichtig mee omgaan.”

Dit is een gevoel dat namelijk wel onder veel agenten heerst op dit moment, zo vertelt voorzitter van politievakbond ACP Zeeland en West-Brabant Maarten Drink. “Sinds de dood van George Floyd in de Verenigde Staten merken wij dat de polarisatie toeneemt. Ook merken we dat de racismekaart veel sneller getrokken wordt ten opzichte van de politiemensen op straat”, zegt hij. “Dat is ontzettend vervelend om te merken.”

‘Moeder maakte agenten direct uit voor racisten’

Als voorbeeld noemt Drink een recente aanhouding van een man die een winkeldiefstal pleegde. “Zijn moeder kwam al schreeuwend en tierend binnen. Ze maakte de collega’s direct uit voor racisten omdat ze haar donkergekleurde zoon hebben aangehouden.”

Eerder deze week ontving de Rotterdamse politie nog een dreigbrief. Hier wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. Wijbenga sprak politiechef Fred Westerbeke hierover. “Die heeft al zijn mensen met een brief een oproep gedaan hoe hiermee om te gaan. Dat betekent aan de ene kant dat er heel serieus omgegaan moet worden met de zorg over racisme bij de politie, wat helaas ook zich voordoet, maar ook wel om niet krampachtig te zijn.”

LEES OOK: Rotterdamse politie ontvangt dreigbrief en ‘ligt onder vergrootglas’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer