main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2020 — 14:22

Rotterdam neemt extra maatregelen om discriminatie en racisme tegen te gaan

Rotterdam neemt extra maatregelen om discriminatie en racisme in de stad tegen te gaan. Zo wordt bijvoorbeeld de drempel verlaagd om aangifte te doen, vertelt wethouder handhaving Bert Wijbenga in Goedemorgen Nederland. “We doen horeca-controles met mystery guests, waarbij groepjes mensen uitgaan en bij kroegen en discotheken en checken of er gediscrimineerd wordt. Dat doen we ook bij makelaars en uitzendbureaus.”

Dat zijn een aantal van de maatregelen die Rotterdam gaat nemen om zo een inzicht te krijgen in waar discriminatie en racisme zich voordoen. “Rotterdam is een diverse en internationale stad. De verschillen zijn er al heel lang. Het is nu zelfs zo dat de meerderheid van de mensen een migratieachtergrond heeft”, zegt Wijbenga. Volgens de wethouder ervaren te veel van deze mensen, afgaand op het aantal meldingen of aangiftes per jaar, nog te vaak racisme of discriminatie.

In gesprek met de jongeren

Wijbenga geeft aan dat zijn stad zich al langer bezighoudt met het antiracisme-debat. “Heel veel jongeren met een migratieachtergrond vonden dat ze door de politie gediscrimineerd werden. We hebben inmiddels een aantal keer meer dan 50 van hen uitgenodigd in buurthuizen.” Daar gingen de jongeren in gesprek met Aboutaleb, agenten en handhavers over wat beide kanten meemaakten. “Het interessante is wel dat als je die moeite doet, je elkaar gaat begrijpen”, zegt Wijbenga.

Een van de lessen die uit deze ontmoetingen getrokken werd is dat politie altijd optreedt met een opdracht en informatie. Daar zijn de jongeren zich niet altijd van bewust. Zo kan het lijken alsof ze aangesproken en gefouilleerd worden omdat zij een bepaalde huidskleur hebben, maar is de politie in sommige gevallen specifiek naar de locatie gestuurd waar die jongeren zich op dat moment bevinden. “De politie heeft geleerd dat als je ingrijpende bevoegdheden toepast, zoals iemand staande houden of fouilleren, dat je moet uitleggen waarom je het doet”, zegt Wijbenga.

‘Toen was etnisch profileren wel aan de orde’

Wijbenga doorliep zelf verschillende functies en rangen bij de politie, van inspecteur tot aan hoofdcommissaris. Toentertijd was etnisch profileren eigenlijk wel aan de orde, vertelt hij. “Je keek naar de plaats en de tijd en dan dacht je: dit is verdacht, en kleur deed er dan wel toe.” Dat kan nu niet meer, vindt de wethouder. “De kleur mag er niet toe doen. Het werkt in de praktijk ook helemaal niet effectief genoeg.”

‘Niet op eieren lopen’

Dat agenten nu op eieren moeten lopen is echter niet de bedoeling. “Laat ik even heel duidelijk zijn: als bestuur van de stad Rotterdam willen we dat de wet gehandhaafd wordt”, benadrukt Wijbenga. “De wet moet gehandhaafd worden voor alle kleuren. We moeten niet denken dat de politie denkt: het is een gekleurd iemand, laten we daar heel voorzichtig mee omgaan.”

Dit is een gevoel dat namelijk wel onder veel agenten heerst op dit moment, zo vertelt voorzitter van politievakbond ACP Zeeland en West-Brabant Maarten Drink. “Sinds de dood van George Floyd in de Verenigde Staten merken wij dat de polarisatie toeneemt. Ook merken we dat de racismekaart veel sneller getrokken wordt ten opzichte van de politiemensen op straat”, zegt hij. “Dat is ontzettend vervelend om te merken.”

‘Moeder maakte agenten direct uit voor racisten’

Als voorbeeld noemt Drink een recente aanhouding van een man die een winkeldiefstal pleegde. “Zijn moeder kwam al schreeuwend en tierend binnen. Ze maakte de collega’s direct uit voor racisten omdat ze haar donkergekleurde zoon hebben aangehouden.”

Eerder deze week ontving de Rotterdamse politie nog een dreigbrief. Hier wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. Wijbenga sprak politiechef Fred Westerbeke hierover. “Die heeft al zijn mensen met een brief een oproep gedaan hoe hiermee om te gaan. Dat betekent aan de ene kant dat er heel serieus omgegaan moet worden met de zorg over racisme bij de politie, wat helaas ook zich voordoet, maar ook wel om niet krampachtig te zijn.”

LEES OOK: Rotterdamse politie ontvangt dreigbrief en ‘ligt onder vergrootglas’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer