main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 13:05

Rapport: 10.000 Nederlanders zullen gemiddeld tien jaar eerder overlijden door uitstel reguliere zorg ziekenhuizen

In Nederland zullen tienduizend mensen gemiddeld tien jaar eerder overlijden omdat de reguliere zorg van ziekenhuizen tijdens de coronacrisis werd uitgesteld. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Gupta. “Ik denk dat heel veel zorgmedewerkers zich nu zullen afvragen of ze de juiste dingen gedaan hebben de afgelopen weken”, stelt bestuurder Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen in Goedemorgen Nederland. “En dat moeten wij natuurlijk niet hebben.”

Volgens Kruizinga hebben zorgmedewerkers gewoon gedaan wat de opdracht was op dat moment. “En dat was zich volledig storten op de covidcrisis. Dat geeft wel ruimte voor een goede discussie zowel binnen de zorginstellingen en daarbuiten.”

Het rapport richt zich vooral op mensen met een hartaandoening, nuanceert de ziekenhuisbestuurder. “Maar het gaat om een hele grote groep patiënten zoals kankerpatiënten die behandelingen of operaties moesten ondergaan. Ook zijn het patiënten die geopereerd moesten worden aan grote vaten in het lichaam. En het kunnen patiënten zijn die een andere grote operatie moesten ondergaan. De groep waarbij de zorg is uitgesteld is veel groter dan in dit rapport wordt benoemd.”

‘Angst om ook nog het coronavirus te krijgen’

Niet alleen artsen beslisten of zorg uitgesteld moest worden, dat deden patiënten zelf ook. Ze gingen niet omdat ze vonden dat het wel even kon wachten of omdat ze bang waren dat ze besmet konden raken met het coronavirus. Dat merkten ze ook in Het Bezinningshuis waar ongeneeslijk zieke patiënten bij elkaar komen.

Zo begeleidt oprichter Robin Zuidam een vrouw die nu iedereen buiten de deur houdt vanwege het coronavirus. “Ook het onderzoek in het ziekenhuis probeerde ze uit te stellen. Er is vooral de angst om naast een bepaalde aandoening, die cliënte heeft kanker en ook nog hartkwalen, om dan ook nog het coronavirus te krijgen. Zij ziet alle beelden in de media en dat is soms best afschrikwekkend. Je wil niet naar adem happend op je buik op de ic terechtkomen bij wijze van spreken. Je merkt angst om dat er ook nog bij te krijgen.”

LEES OOK: Minder solidariteit tussen ziekenhuizen nu drukte op ic afneemt

‘Ziekenhuis stond gelijk aan plek waar covid was’

Ook Kruizinga merkt dit in haar ziekenhuis. “Angst is de belangrijkste reden dat mensen niet op tijd de juiste zorg ontvangen hebben. Het ziekenhuis stond gelijk aan een plek waar covid was, dat terwijl de kans om covid te krijgen in het ziekenhuis al die tijd ontzettend klein is geweest. En men dacht ook: als ik covid heb dan ga ik dood want dan kom ik op de ic terecht. Als ik het overleef, heb ik een vreselijk revalidatietraject voor de boeg. Het beeld dat men had van ziekenhuizen heeft er wel aan bijgedragen dat mensen niet langs durfden te komen.”

In het begin van de coronacrisis hebben alle ziekenhuizen oproepen gedaan aan spoedpatiënten en mensen die ze extra in het vizier hadden om toch echt te komen. “De artsen en verpleegkundigen hebben veel contact gezocht met deze mensen. En is in de media gecommuniceerd: kom gewoon. De ziekenhuizen zijn ook bezig om meer capaciteit te genereren. Dat is ook niet zo makkelijk, want wij zijn ook afhankelijk van huisartsen die ook weer patiënten moeten gaan zien en daar steeds meer ruimte voor moeten hebben.”

‘Wij kunnen best veel zorg verlenen’

Ook lopen ziekenhuizen tegen de anderhalve meter afstand houden aan. “Het is best lastig want het is een hele logistieke operatie. Niet alleen voor trappen naar boven en beneden maar ook wachtkamers bijvoorbeeld. Men kent allemaal het beeld van de overvolle wachtkamer in het ziekenhuis, niet het mooiste beeld dat wij willen hebben, maar ook daar moet nu ruimte tussen zitten. Ook wij kunnen minder patiënten per uur zien.”

Tijdens de coronacrisis is veel gebruik gemaakt van digitale zorg en dat gaat gewoon door. “Zoals beeldbellen, maar ook gewoon telefoneren en telemonitoring, dat is mensen op afstand in de gaten houden door verpleegkundigen en specialisten. Doordat dat doorgaat, kunnen wij best veel zorg verlenen.”

LEES OOK: Ziekenhuizen maken meer kosten dan omzet: moet het kabinet bijspringen?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer