main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2020 — 13:05

Rapport: 10.000 Nederlanders zullen gemiddeld tien jaar eerder overlijden door uitstel reguliere zorg ziekenhuizen

In Nederland zullen tienduizend mensen gemiddeld tien jaar eerder overlijden omdat de reguliere zorg van ziekenhuizen tijdens de coronacrisis werd uitgesteld. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Gupta. “Ik denk dat heel veel zorgmedewerkers zich nu zullen afvragen of ze de juiste dingen gedaan hebben de afgelopen weken”, stelt bestuurder Suzanne Kruizinga van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen in Goedemorgen Nederland. “En dat moeten wij natuurlijk niet hebben.”

Volgens Kruizinga hebben zorgmedewerkers gewoon gedaan wat de opdracht was op dat moment. “En dat was zich volledig storten op de covidcrisis. Dat geeft wel ruimte voor een goede discussie zowel binnen de zorginstellingen en daarbuiten.”

Het rapport richt zich vooral op mensen met een hartaandoening, nuanceert de ziekenhuisbestuurder. “Maar het gaat om een hele grote groep patiënten zoals kankerpatiënten die behandelingen of operaties moesten ondergaan. Ook zijn het patiënten die geopereerd moesten worden aan grote vaten in het lichaam. En het kunnen patiënten zijn die een andere grote operatie moesten ondergaan. De groep waarbij de zorg is uitgesteld is veel groter dan in dit rapport wordt benoemd.”

‘Angst om ook nog het coronavirus te krijgen’

Niet alleen artsen beslisten of zorg uitgesteld moest worden, dat deden patiënten zelf ook. Ze gingen niet omdat ze vonden dat het wel even kon wachten of omdat ze bang waren dat ze besmet konden raken met het coronavirus. Dat merkten ze ook in Het Bezinningshuis waar ongeneeslijk zieke patiënten bij elkaar komen.

Zo begeleidt oprichter Robin Zuidam een vrouw die nu iedereen buiten de deur houdt vanwege het coronavirus. “Ook het onderzoek in het ziekenhuis probeerde ze uit te stellen. Er is vooral de angst om naast een bepaalde aandoening, die cliënte heeft kanker en ook nog hartkwalen, om dan ook nog het coronavirus te krijgen. Zij ziet alle beelden in de media en dat is soms best afschrikwekkend. Je wil niet naar adem happend op je buik op de ic terechtkomen bij wijze van spreken. Je merkt angst om dat er ook nog bij te krijgen.”

LEES OOK: Minder solidariteit tussen ziekenhuizen nu drukte op ic afneemt

‘Ziekenhuis stond gelijk aan plek waar covid was’

Ook Kruizinga merkt dit in haar ziekenhuis. “Angst is de belangrijkste reden dat mensen niet op tijd de juiste zorg ontvangen hebben. Het ziekenhuis stond gelijk aan een plek waar covid was, dat terwijl de kans om covid te krijgen in het ziekenhuis al die tijd ontzettend klein is geweest. En men dacht ook: als ik covid heb dan ga ik dood want dan kom ik op de ic terecht. Als ik het overleef, heb ik een vreselijk revalidatietraject voor de boeg. Het beeld dat men had van ziekenhuizen heeft er wel aan bijgedragen dat mensen niet langs durfden te komen.”

In het begin van de coronacrisis hebben alle ziekenhuizen oproepen gedaan aan spoedpatiënten en mensen die ze extra in het vizier hadden om toch echt te komen. “De artsen en verpleegkundigen hebben veel contact gezocht met deze mensen. En is in de media gecommuniceerd: kom gewoon. De ziekenhuizen zijn ook bezig om meer capaciteit te genereren. Dat is ook niet zo makkelijk, want wij zijn ook afhankelijk van huisartsen die ook weer patiënten moeten gaan zien en daar steeds meer ruimte voor moeten hebben.”

‘Wij kunnen best veel zorg verlenen’

Ook lopen ziekenhuizen tegen de anderhalve meter afstand houden aan. “Het is best lastig want het is een hele logistieke operatie. Niet alleen voor trappen naar boven en beneden maar ook wachtkamers bijvoorbeeld. Men kent allemaal het beeld van de overvolle wachtkamer in het ziekenhuis, niet het mooiste beeld dat wij willen hebben, maar ook daar moet nu ruimte tussen zitten. Ook wij kunnen minder patiënten per uur zien.”

Tijdens de coronacrisis is veel gebruik gemaakt van digitale zorg en dat gaat gewoon door. “Zoals beeldbellen, maar ook gewoon telefoneren en telemonitoring, dat is mensen op afstand in de gaten houden door verpleegkundigen en specialisten. Doordat dat doorgaat, kunnen wij best veel zorg verlenen.”

LEES OOK: Ziekenhuizen maken meer kosten dan omzet: moet het kabinet bijspringen?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer