main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 3 mei 2020 — 15:38

Oorlogskind Ans weet dankzij DNA-techniek na jaren wie haar vader is: ‘Nu snap ik mijn moeder’

Oorlogskind Ans Huizink (74) had al lange tijd geen idee wie haar echte vader was, net als 20.000 andere Nederlandse kinderen die verwekt zijn door Duitse of geallieerde soldaten. In 2DOC: Oorlogskinderen komt ze eindelijk achter zijn identiteit, met dank aan DNA-detective Els Leijs. “Ik ben ontzettend boos op mijn moeder geweest, maar nu snap ik het wel”, vertelt Ans in WNL op Zondag op NPO 1.

“Mijn moeder zei dat jij een andere vader hebt. Jouw vader is niet je echte vader”, kreeg Ans toen ze jong was te horen van een vriendinnetje. Toen Ans vervolgens bij haar moeder aanklopte, werd die woest. “Ze zei dat het absoluut niet waar was. Maar het is altijd blijven hangen”, vertelt Ans.

Geheim

Haar moeder nam haar geheim echter mee in haar graf. Op de dag van haar crematie sprak Ans met haar neefjes en nichtjes, en kwam het weer ter sprake: “We zaten aan de keukentafel met het hele stel te kletsen over mijn moeder. Toen zei iemand zomaar: eigenlijk heb je een andere vader.”

In de jaren die daarop volgden kwam Ans achter de voornaam van haar echte vader, dankzij haar tante. Cliff, heette hij. Een Canadese soldaat die met anderen gekwartierd raakte in een school tegenover de boerderij waar haar moeder woonde. Maar navraag bij vrienden en andere mensen die haar moeder gekend heeft, liep op niets uit.

LEES OOK: Oorlogskinderen vinden vader dankzij revolutionaire DNA-technieken

Databases

Daar komt dus de DNA-test om de hoek kijken. Maar hoe gaat zoiets in zijn werk? Leijs legt uit: “Het is nu eenmaal zo: jijzelf hebt 50 procent van je DNA van je vader. Als je met die 50 procent een profiel laat maken en die vergelijkt in internationale databases, kom je familie tegen.”

Zodra je een DNA-match hebt, kun je een stamboom maken. “Want van jezelf lukt dat niet, maar van je match wel. Dan kijk je hoe ver je komt. Als je maar ver genoeg uitbouwt, moet je de vader tegenkomen”, aldus Leijs. Dit klinkt nu misschien simpel, maar dat is het vaak allesbehalve. In sommige landen is de database groter dan de ander, en wanneer er dan uiteindelijk een DNA-match en dus een achternaam gevonden wordt, helpt het ook niet mee als diegene ‘Visser’ of ‘Bakker’ heet.

Match

Vroeger had dit niet gekund, zegt Leijs. Tegenwoordig zijn er veel mensen die DNA-testen doen, ook voor de lol. Net als Brittany, een vrouw uit Canada, die ter gelegenheid van haar huwelijksjubileum samen met haar man een DNA-test deed. “Daar kwam uit dat zij een hele hoge match was met Ans”, zo bleek. “Dan ga je vragen: hoe zit het in jouw familie? En toen bleek dat haar grootmoeder een broer had die Cliff heette.”

Cliff bleek een andere dochter te hebben: Lynne, en daarmee werd Ans ineens een zus rijker. “Zij wist dat onze vader een relatie in Nederland heeft gehad, en ze hoopte dat ze een broer of zus had”, vertelt een geëmotioneerde Ans. In de documentaire ontmoet Ans haar zus, een “heel blij en emotioneel moment”.

PTSS

Hun vader, Cliff, bleek heel ziek uit de oorlog gekomen te zijn, hij leed aan een posttraumatische stresstoornis (PTSS). Uiteindelijk heeft hij zelfmoord gepleegd. Maar Ans heeft mooie verhalen gehoord over de leuke man die hij was. “Ik ben er heel blij mee dat ik het weet. Ik had hem natuurlijk heel graag leren kennen, maar ik heb gelukkig een zoon die veel op hem lijkt.”

“Ik ben ontzettend boos op mijn moeder geweest”, vervolgt ze. Maar nu snapt ze het. “Ze was verliefd op de een en trouwde met een ander. Maar in die tijd was dat natuurlijk een schande.”

Benieuwd naar de emotionele ontmoeting tussen Ans en haar Canadese zus? Kijk dan maandag 4 mei om 18.55 uur naar 2DOC: Oorlogskinderen op NPO2 of NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer