main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
24 april 2020 — 19:18

Ondernemersorganisaties trekken aan de bel: ‘Stikstofplannen zorgen voor onzekerheid’

De stikstofplannen zorgen voor te veel onzekerheid bij ondernemers, waarschuwen organisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. “Na een economische krimp dit jaar van misschien wel 10 procent of meer, is er ruimte nodig voor wederopbouw”, schrijven de ondernemersorganisaties.

Van de Natura 2000-gebieden in Nederland is twee derde gevoelig voor stikstofschade. Met dit plan wil het kabinet ervoor zorgen dat, over tien jaar, de stikstofuitstoot in de helft van die gebieden tot onder een kritische grens is teruggebracht. Daar wordt 5 miljard euro voor uitgetrokken. Dat is het grootste bedrag dat tot nu toe werd aangekondigd om het stikstofprobleem op te lossen.

Stikstofklem

De ondernemers spreken echter van een ‘stikstofklem’. Het is volgens de ondernemingsorganisaties twijfelachtig of de stikstofplannen tot voldoende ruimte voor herstel van de economie leiden. “Dit komt bovendien bovenop de huidige crisis die ook leidt tot uitstel van bouwprojecten.”

‘CO2-heffing enkel in Nederland onverantwoord’

Verder noemen VNO-NCW en MKB-Nederland het invoeren van een CO2-heffing enkel in Nederland ‘onverantwoord’. Dit plan moet volgens de belangenclubs worden opgeschort tot ‘de kruitdampen van de coronacrisis zijn opgetrokken’. “Het extra beprijzen van CO2 als mogelijk onderdeel van de klimaataanpak kan. Maar in principe alleen op Europees niveau”, zeggen zij.

Ook laat het wetsvoorstel nog heel veel open op het gebied van de tarieven, de grondslag en of er wel voldoende rekening wordt gehouden met doorlooptijden van investeringsprojecten.

“Al met al schept dit grote onzekerheid richting de veelal buitenlandse bedrijven die actief zijn in de Nederlandse energie-intensieve industrie”, aldus de organisaties. “En dat in een tijd waarin we onzekerheid minder dan ooit kunnen gebruiken.”

LEES OOK: Duurzame voorwaarden voor steunpakket bedrijven? ‘Je moet niet met hobby-eisen gaan komen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer