main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 9 december 2019 — 11:59

Armoede in Nederland blijft gelijk ondanks groei economie

De armoede in Nederland blijft al drie jaar gelijk, ondanks aanhoudende economische groei. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat in 2018 nog altijd 7,9 procent van de huishoudens onder de zogeheten lage-inkomensgrens zat. Sinds 2016 is dat percentage ongewijzigd.

Volgens het statistiekbureau is ook het aantal huishoudens dat zeker vier jaar achter elkaar van een laag inkomen moet rondkomen, gelijk gebleven: 3,3 procent.

Armoederisico

Eenoudergezinnen lopen het hoogste armoederisico: 21 procent heeft een laag inkomen. Alleenstaanden onder de AOW-leeftijd lopen bijna net zoveel risico op armoede. De statistici gebruiken de term ‘armoederisico’ omdat armoede een subjectief begrip is, legt een woordvoerder uit. “De een kan beter uitkomen met een laag inkomen dan de ander.”

Voor alleenstaanden ligt de lage-inkomensgrens op een besteedbaar inkomen van 1060 euro per maand, voor een stel op 1460 euro en voor een stel met twee kinderen op 2000 euro per maand.

Toename bij de groep tussen 55 en 65 jaar

Het CBS signaleert dat de armoede is gedaald bij mensen onder de 55 jaar, maar is toegenomen onder de groep tussen de 55 en 65 jaar. Hieronder zijn bijvoorbeeld mensen die tijdens de economische crisis werkloos werden en de boot misten toen de economie weer aantrok. “Eenmaal aan de zijlijn lijkt het lastig weer in het arbeidsproces terug te komen”, constateren de onderzoekers.

Vluchtelingen

Niet-westerse migranten, vooral vluchtelingen, zijn vaak arm. Van de Syriërs in Nederland zit 70 procent onder de grens die het CBS hanteert, gevolgd door Eritreeërs (64 procent), Somaliërs (49 procent) en Irakezen (42 procent).

Ook geografisch bestaan grote verschillen. Rotterdam heeft relatief de meeste inwoners met een laag inkomen: 14,5 procent. Daarna volgen Groningen (14 procent), Arnhem en Amsterdam (beide 13,7 procent). De minste huishoudens met een laag inkomen (1,6 procent) zijn te vinden in Rozendaal (Gelderland).

LEES OOK: Energiearmoede: 650.000 huishoudens kunnen rekening niet betalen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Nieuwe dreun voor eigenaren zonnepanelen: energiebedrijven eisen honderden euro’s terugleverkosten

Eigenaren van zonnepanelen voelen zich bekocht. Allerlei energiebedrijven eisen honderden euro’s aan ‘terugleverkosten’. Het gevolg is mensen hun panelen uitzetten of zelfs van het dak…

Lees meer

Opnieuw incident bij ggz-instelling Heerlen

Bij de Limburgse ggz-instelling Mondriaan in Heerlen is vrijdagavond opnieuw een geweldsincident geweest, waarbij ook iemand korte tijd uit de instelling is ontsnapt. Dat laat…

Lees meer

Man zwaargewond door vuurwerk bij feestvreugde Eindhoven

In Eindhoven is zondagmiddag een man zwaargewond geraakt aan zijn hand toen een stuk vuurwerk ontplofte. Het slachtoffer is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht,…

Lees meer

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer