main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Premier Mark Rutte en ministers Carola Schouten (Landbouw), Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen).
Goedemorgen Nederland - 13 november 2019 — 11:39

Rutte noemt verlaging maximumsnelheid op snelwegen ‘een rotmaatregel’

Premier Mark Rutte baalt van de verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen. “Een rotmaatregel”, noemde hij het woensdagochtend bij de presentatie van plannen om de maximumsnelheid te verlagen en via een noodwet de dijk- en kustversterkingen te laten doorgaan.

Het kabinet verlaagt de snelheidslimiet overdag naar 100 kilometer per uur. Tussen 19.00 uur en 6.00 blijft de snelheidslimiet zoals hij nu is. “Niemand vindt het leuk”, zei Rutte, wiens VVD zich eerder juist inspande om de snelheidslimiet op te hogen tot 130. Het is volgens hem nodig “om te voorkomen dat Nederland op slot gaat” en banen verloren gaan. “Ik vind het verschrikkelijk als VVD’er. Maar banen gaan boven snelheid.”

Verlaging niet meteen doorgevoerd

Het kabinet weet nog niet wanneer de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen ingaat. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil voor 1 december met een plan van aanpak komen. De verlaging kan niet meteen doorgevoerd worden.

Volgens het kabinet kan “op enig moment” worden besloten dat de snelheid weer kan worden verhoogd, bijvoorbeeld als de auto’s die op de Nederlandse wegen rondrijden schoner worden of als de stikstofuitstoot door andere maatregelen flink is afgenomen. Premier Mark Rutte benadrukt dat dit niet op korte termijn valt te verwachten.

Ruimte voor woningbouw en aanleg wegen

Door de verlaging worden minder stikstofoxiden uitgestoten. Zo ontstaat weer ruimte voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen. Met een noodwet voor projecten die met waterveiligheid te maken hebben, wil het kabinet “droge voeten” garanderen.

Rutte noemt de stikstofproblematiek “ingewikkeld en veelomvattend” en benadrukt dat maatregelen juridisch houdbaar moeten zijn. “We kunnen niet meer op de pof leven.” Volgens Rutte heeft het kabinet “alles gedaan dat het moest doen” en ging het niet sneller.

Uitbreiding boeren alleen op duurzame manier

Boeren die door willen met hun bedrijf of zelfs willen uitbreiden, krijgen daar de mogelijkheid voor, mits het op duurzame manier gebeurt. Voor investeringen in verduurzaming trekt het kabinet geld uit. Veehouders krijgen een speciaal type veevoer waardoor de mest van het vee minder stikstof uitstoot.

Rutte beklemtoonde dat dit een eerste pakket maatregelen is en dat de ingrepen die soelaas bieden op de lange termijn nog worden aangekondigd. Voor het einde van het jaar hoopt het kabinet ook daar meer duidelijkheid over te geven.

Niet genoeg bescherming natuurgebieden

Het kabinet was genoodzaakt met het pakket te komen door de uitspraak eind mei, waarin de Raad van State oordeelde dat het Nederlandse stikstofbeleid niet genoeg bescherming bood aan speciale natuurgebieden. Over die Natura 2000-gebieden gaat het kabinet wel in gesprek met de Europese Commissie. Mogelijk worden gebieden samengevoegd waardoor meer stikstof neer mag dalen.

Ook de problemen die zijn ontstaan door de strenge normen voor schadelijke chemische stoffen vragen om een snelle oplossing. Minister Stientje van Veldhoven (toen nog staatssecretaris) kondigde vorige maand aan onderzoek te doen naar een nieuwe landelijke norm, die hoger ligt dan de strenge normen die nu worden toegepast. Door onderzoek zou die regeling op zich wachten, maar Van Veldhoven wil voor 1 december met een norm komen.

LEES OOK: Coalitie is het eens over aanpak stikstof, maximumsnelheid omlaag naar 100

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer