main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.
10 oktober 2019 — 15:38

Erdogan dreigt miljoenen vluchtelingen naar EU te sturen na hevige kritiek

Miljoenen Syrische vluchtelingen zullen door Erdogan naar Europa gestuurd worden. Dit gebeurt zolang de Europese Unie de aanval van Turkije op de Koerden in Syrië blijft veroordelen. Dat zei de Turkse president Erdogan in een toespraak aan zijn partij AKP.

De uitspraak volgt na hevige kritiek op de Turkse militaire operatie. Erdogan wil in het noorden van Syrië een ‘veilige zone’ creëren door Koerdische strijders, die hij als terroristen beschouwt, uit te schakelen. Ook zegt hij dat in deze zone geen ruimte is voor IS-strijders. Het gaat om een gebied van 225 kilometer lang en 32 kilometer breed, dat aan Turkije grenst.

Erdogan wil het gebied gebruiken als een plek waar Syrische vluchtelingen kunnen terugkeren. Ook wil hij de democratische structuur herstellen door het “Koerdische gezag uit te schakelen”. Volgens de Turkse president zijn toe nu toe 109 Koerden gedood tijdens aanvallen op 181 doelwitten.

Een van die doelwitten was een gevangenis waar IS-gevangenen zaten opgesloten. Volgens de Koerden is dit het bewijs dat Turkije de IS-terroristen wil helpen bevrijden. Het is niet bekend of er al gevangenen zijn ontsnapt. Volgens schattingen worden twaalfduizend IS-strijders door de Koerden in het gevang gehouden.

Erdogan zegt dat IS-strijders niet bevrijd zullen worden in het gebied dat hij veilig wil stellen. De Koerden stellen juist dat de gevangenissen niet meer voldoende bewaakt kunnen worden door de Turkse aanvallen.

Veroordelingen Erdogan

De Amerikaanse president Donald Trump zegt de aanval van Turkije te veroordelen, maar trok zijn troepen afgelopen weekend wel weg uit de regio. Een actie die door veel wereldleiders eveneens sterk werd veroordeeld. De Amerikaanse aanwezigheid vormde namelijk het laatste obstakel dat Erdogan weerhield om de regio niet aan te vallen. Toch waarschuwt Trump voor economische sancties als Turkije het te bont maakt, schrijft Trouw.

De Tweede Kamer eist unaniem pittige sancties voor Turkije als Erdogan de aanval doorzet, weet De Volkskrant. “Niemand is gebaat bij de mogelijk verschrikkelijke humanitaire gevolgen. De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen IS en de stabiliteit in de regio schaden”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Ook de Europese Unie veroordeelt de aanval van de Turken. EU-voorzitter Antti Rinne zegt zich “grote zorgen te maken over de effecten van de maatregelen op de humanitaire situatie in Syrië.” Daarnaast noemt ze de situatie een belemmering voor het vredesproces in Syrië. Iran en Israël hebben zich eveneens uitgesproken tegen de aanvallen. Rusland zegt te begrijpen dat Turkije de grenzen wil beschermen.

LEES OOK: Republikeinen keren zich tegen Trump om Syrië: ‘Dit kan een ramp betekenen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer