main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
10 oktober 2019 — 15:38

Erdogan dreigt miljoenen vluchtelingen naar EU te sturen na hevige kritiek

Miljoenen Syrische vluchtelingen zullen door Erdogan naar Europa gestuurd worden. Dit gebeurt zolang de Europese Unie de aanval van Turkije op de Koerden in Syrië blijft veroordelen. Dat zei de Turkse president Erdogan in een toespraak aan zijn partij AKP.

De uitspraak volgt na hevige kritiek op de Turkse militaire operatie. Erdogan wil in het noorden van Syrië een ‘veilige zone’ creëren door Koerdische strijders, die hij als terroristen beschouwt, uit te schakelen. Ook zegt hij dat in deze zone geen ruimte is voor IS-strijders. Het gaat om een gebied van 225 kilometer lang en 32 kilometer breed, dat aan Turkije grenst.

Erdogan wil het gebied gebruiken als een plek waar Syrische vluchtelingen kunnen terugkeren. Ook wil hij de democratische structuur herstellen door het “Koerdische gezag uit te schakelen”. Volgens de Turkse president zijn toe nu toe 109 Koerden gedood tijdens aanvallen op 181 doelwitten.

Een van die doelwitten was een gevangenis waar IS-gevangenen zaten opgesloten. Volgens de Koerden is dit het bewijs dat Turkije de IS-terroristen wil helpen bevrijden. Het is niet bekend of er al gevangenen zijn ontsnapt. Volgens schattingen worden twaalfduizend IS-strijders door de Koerden in het gevang gehouden.

Erdogan zegt dat IS-strijders niet bevrijd zullen worden in het gebied dat hij veilig wil stellen. De Koerden stellen juist dat de gevangenissen niet meer voldoende bewaakt kunnen worden door de Turkse aanvallen.

Veroordelingen Erdogan

De Amerikaanse president Donald Trump zegt de aanval van Turkije te veroordelen, maar trok zijn troepen afgelopen weekend wel weg uit de regio. Een actie die door veel wereldleiders eveneens sterk werd veroordeeld. De Amerikaanse aanwezigheid vormde namelijk het laatste obstakel dat Erdogan weerhield om de regio niet aan te vallen. Toch waarschuwt Trump voor economische sancties als Turkije het te bont maakt, schrijft Trouw.

De Tweede Kamer eist unaniem pittige sancties voor Turkije als Erdogan de aanval doorzet, weet De Volkskrant. “Niemand is gebaat bij de mogelijk verschrikkelijke humanitaire gevolgen. De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen IS en de stabiliteit in de regio schaden”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

Ook de Europese Unie veroordeelt de aanval van de Turken. EU-voorzitter Antti Rinne zegt zich “grote zorgen te maken over de effecten van de maatregelen op de humanitaire situatie in Syrië.” Daarnaast noemt ze de situatie een belemmering voor het vredesproces in Syrië. Iran en Israël hebben zich eveneens uitgesproken tegen de aanvallen. Rusland zegt te begrijpen dat Turkije de grenzen wil beschermen.

LEES OOK: Republikeinen keren zich tegen Trump om Syrië: ‘Dit kan een ramp betekenen’

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Terugkijken: Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

189 coronapatiënten op intensive cares, één meer dan dinsdag

Op de intensive cares worden momenteel 189 patiënten behandeld omdat ze het coronavirus onder de leden hebben. Dat is één meer dan dinsdag. Ernst Kuipers,…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Onverwachte hulp in strafzaak over kinderuitbuiting

In 2014 slaat een Amsterdamse politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. Uit onderzoek blijkt dat de jonge…

Lees meer

Politie zet slachterij in Apeldoorn af wegens schending coronaregels

De politie heeft ingegrepen bij een slachterij van vleesverwerker Vion in Apeldoorn waar de coronarichtlijnen waren geschonden. Het terrein is afgesloten, meldt het ministerie van…

Lees meer

Iedereen met klachten kan zich vanaf maandag laten testen op corona

Iedereen die klachten heeft die lijken op symptomen van het coronavirus, kan zich vanaf maandag laten testen. De GGD’en en de testlaboratoria zijn er klaar…

Lees meer

Tramschutter Gökmen T. schuldig verklaard aan de verkrachting

Tramschutter Gökmen T. is woensdag door de rechtbank in Utrecht schuldig verklaard aan de verkrachting van een vrouw in juli 2017, meldt persbureau ANP. T….

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 15, 7 nieuwe ziekenhuisopnames

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze zijn overleden door het coronavirus, is gestegen met 15, zo blijkt uit de laatste cijfers van het…

Lees meer

Meer woningen te koop en meer woningen verkocht dan voor coronacrisis

Er staan veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Experts hielden hun hart vast en waren bang dat de crisis de huizenmarkt op…

Lees meer

Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier