main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 september 2019 — 09:54

Kabinet terughoudend met nieuws over lastenverlichting: ‘In praktijk viel het tegen’

Het kabinet is terughoudender met het brengen van het goede nieuws over de lastenverlichting, zoals in de begroting is opgenomen. Dat constateert politiek commentator Wouter de Winther van De Telegraaf in Goedemorgen Nederland, die merkt dat er geleerd is van het verleden.

De lastenverlichting van drie miljard euro werd vorige week bekend, toen traditiegetrouw de miljoenennota op straat kwam te liggen. “Die lastenverlichting is het paradepaardje van Prinsjesdag”, stelt De Winther. “Het gekke is alleen dat het kabinet het niet als zodanig durft te beloven aan mensen.”

LEES OOK: Miljoenennota uitgelekt: dit zijn de belangrijkste punten

Het kabinet kreeg in het verleden veel kritiek van kiezers op het te vroeg afsteken van de loftrompet. “In de praktijk viel dat namelijk dan tegen”, zegt De Winther. “Je ziet dat ze geld vrijmaken, maar er is ook een terughoudendheid omdat men weet dat de Nederlanders zich niet nog een keer in de maling laten nemen.”

Werken of werkloos

De begrotingsplannen van de coalitie lijken goed nieuws voor werkenden en minder voor ouderen, die iets achter blijven. Volgens politiek journalist Barbara Rijlaarsdam van NRC zou de focus minder moeten liggen op de verschillende percentages die veel worden genoemd.

“Het is voor mensen namelijk veel bepalender of zij hun werk verliezen of gaan scheiden, of als je werkloos bent en je krijgt weer een baan. Dan maakt je een enorme sprong in je koopkracht. Die percentages zeggen niet zoveel.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is, als er niets gebeurt, over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder meer netbeheerders….

Lees meer