main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
13 september 2019 — 16:22

Miljoenennota uitgelekt: dit zijn de belangrijkste punten

Het lijkt inmiddels één van de zekerheden in het leven: de miljoenennota die uitlekt voordat het Prinsjesdag is. Ook dit jaar ligt de begroting van het kabinet weer vroegtijdig op staat, bij De Telegraaf in dit geval. Wat zijn de belangrijkste punten?

Het kabinet verwacht in 2020 opnieuw economische groei, voor het zevende jaar op rij. “Wel zien we groeipercentages die na jaren van hoogtij iets afvlakken”, schrijft minister Hoekstra van Financiën.

Voor 2020 wordt een economische groei van 1,5 procent verwacht, dit jaar is dat 1,8 procent. De staatsschuld zal volgens Hoekstra naar verwachting dalen tot onder de vijftig procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De koopkrachtstijging voor mensen die werken komt in 2020 uit op 2,4 procent, schrijft de krant. Dit zijn de verwachtingen uit de zogeheten Macro Economsiche Verkenningen. Mensen met een uitkering gaan er 1,2 procent op vooruit, gepensioneerden 1,1 procent. Gemiddeld ligt de koopkracht 2,1 procent hoger. De werkloosheid komt uit op 3,5 procent.

Lastenverlichting

Er wordt volgens De Telegraaf drie miljard euro vrijgemaakt voor lastenverlichting voor huishoudens. Met name werkenden zullen hier volgens het kabinet van profiteren. Ook zal er extra geld worden uitgetrokken voor betaalbare woningen, jeugdzorg, defensie en het versneld afbouwen van de gaswinning.

Het kabinet gaat tevens onderzoeken of er nog meer kan worden geïnvesteerd in innovatie, kennisontwikkeling en infrastructuur. “We werken daarvoor contouren uit van een investeringsfonds dat voeding biedt aan verstandige investeringen ten bate van ons verdienvermogen op de lange termijn”, schrijft Hoekstra.

Rutte

Premier Rutte wilde tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet al te uitgebreid ingaan op de cijfers uit de Miljoenennota. Op het feit dat deze opnieuw is uitgelekt, reageerde Rutte laconiek. “Nee, toch. Hoe kan dat nou?”, zei de premier ietwat lacherig.

LEES OOK: VVD keert om: ‘Multinationals moeten gewoon dividendbelasting betalen’

Door: Mark Broersma

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 28 januari 22.10 uur
Station Amsterdam Centraal gaat grondig op de schop

Station Amsterdam Centraal staat een grote verbouwing te wachten. Het station gaat grondig op de schop. En dat is niet voor het eerst. Al eerder…

Lees meer

Wopke Hoekstra: schade door relschoppers wordt volledig opgevangen

Onverzekerde winkeliers die schade hebben opgelopen door de rellen van de afgelopen dagen kunnen een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Dat zegt minister van…

Lees meer

Merijn Heijnen (46) is al vier jaar met pensioen dankzij een zuinig leven

De 46-jarige Merijn Heijnen woont in een mooi appartement, vlakbij het strand in het goed betaalbare Goa, India, samen met zijn vrouw. En het mooiste…

Lees meer

RIVM: 4774 nieuwe coronabesmettingen, iets onder gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 4774 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er meer dan dinsdag, toen het RIVM…

Lees meer

Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’

Nu de Britten weer ‘in control’ zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug