main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
23 juli 2019 — 12:41

Rotterdamse vrouw (31) voor Turkse rechter vanwege mogelijke banden met PKK

*Update* Ondanks minder hoopgevende berichten vandaag, mag de Rotterdamse Rojda toch haar cel in Turkije verlaten. Het oorspronkelijke bericht, begint hieronder.

Een vrouw uit Rotterdam wordt in Turkije verdacht en vervolgd vanwege vermoedelijke banden met de terroristische organisatie PKK. De vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit en een Koerdische achtergrond. Haar familie, advocaat en ook Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok twijfelen openlijk aan haar schuld. Vandaag vindt de eerste inhoudelijke zitting plaats.

De 31-jarige Rojda (haar achternaam wordt vanwege veiligheidsredenen niet genoemd in publicaties) werd op 5 april, samen met haar baby, opgepakt op het vliegveld van Istanbul. Ze was daar volgens eigen zeggen vanwege een stedentrip. Eerder reisde ze al meerdere keren probleemloos van en naar Turkije. Tot op heden zit Rojda en haar kind vast in een cel met dertig andere politieke gevangenen.

Rojda werkte tot 2016 voor de Koerdische Volksstichting Demned, een organisatie die volgens Turkije verbonden is aan de PKK. In de tijd dat ze actief was voor Demned organiseerde ze culturele activiteiten en gaf ze huiswerkbegeleiding. Ook zat ze met de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb om tafel om te spreken over spanningen in de Turkse gemeenschap in Rotterdam.

Onschuldig

De familie van de vrouw heeft nog altijd geen idee waarom ze is opgepakt, zo stelt de zus van Rojda tegen De Volkskrant. “We gaan ervan uit dat sprake is van een kliklijn.”

In Nederland valt een lidmaatschap van een Koerdische organisatie onder de ‘vrijheid van vereniging’ en is het niet strafbaar. Volgens Trouw-correspondent Melvyn Ingleby is dan ook maar weinig bewijs tegen de vrouw, hoewel dat weinig hoop biedt: in Turkije worden aan de lopende band mensen met een discutabele zaak toch veroordeeld.

De advocaat van Rojda heeft sterke twijfels over een gunstige afloop van de zaak. Mocht ze schuldig worden bevonden, dan kan ze een celstraf van 3.5 tot 15 jaar krijgen.

Zeven andere Nederlanders in Turkse cel

Rojda is niet de enige Nederlander die in de Turkse cel is geëindigd. Sinds 2016 zijn zeven Nederlanders opgepakt vanwege mogelijke banden met terroristische organisaties. Alle zeven werden opgepakt na de mislukte staatsgreep in 2016. Tienduizenden anderen werden vanwege dezelfde motieven opgepakt in de periode na de coup.

Een groot deel van de tenlastelegging tegen de zeven Nederlanders, is volgens het Nederlandse rechtssysteem niet strafbaar. Minister Blok zegt zijn best te doen om de Nederlandse gevangenen vrij te krijgen.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer