main-logo NPO Start
Word lid
23 juli 2019 — 12:41

Rotterdamse vrouw (31) voor Turkse rechter vanwege mogelijke banden met PKK

*Update* Ondanks minder hoopgevende berichten vandaag, mag de Rotterdamse Rojda toch haar cel in Turkije verlaten. Het oorspronkelijke bericht, begint hieronder.

Een vrouw uit Rotterdam wordt in Turkije verdacht en vervolgd vanwege vermoedelijke banden met de terroristische organisatie PKK. De vrouw heeft de Nederlandse nationaliteit en een Koerdische achtergrond. Haar familie, advocaat en ook Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok twijfelen openlijk aan haar schuld. Vandaag vindt de eerste inhoudelijke zitting plaats.

De 31-jarige Rojda (haar achternaam wordt vanwege veiligheidsredenen niet genoemd in publicaties) werd op 5 april, samen met haar baby, opgepakt op het vliegveld van Istanbul. Ze was daar volgens eigen zeggen vanwege een stedentrip. Eerder reisde ze al meerdere keren probleemloos van en naar Turkije. Tot op heden zit Rojda en haar kind vast in een cel met dertig andere politieke gevangenen.

Rojda werkte tot 2016 voor de Koerdische Volksstichting Demned, een organisatie die volgens Turkije verbonden is aan de PKK. In de tijd dat ze actief was voor Demned organiseerde ze culturele activiteiten en gaf ze huiswerkbegeleiding. Ook zat ze met de Rotterdamse burgermeester Ahmed Aboutaleb om tafel om te spreken over spanningen in de Turkse gemeenschap in Rotterdam.

Onschuldig

De familie van de vrouw heeft nog altijd geen idee waarom ze is opgepakt, zo stelt de zus van Rojda tegen De Volkskrant. “We gaan ervan uit dat sprake is van een kliklijn.”

In Nederland valt een lidmaatschap van een Koerdische organisatie onder de ‘vrijheid van vereniging’ en is het niet strafbaar. Volgens Trouw-correspondent Melvyn Ingleby is dan ook maar weinig bewijs tegen de vrouw, hoewel dat weinig hoop biedt: in Turkije worden aan de lopende band mensen met een discutabele zaak toch veroordeeld.

De advocaat van Rojda heeft sterke twijfels over een gunstige afloop van de zaak. Mocht ze schuldig worden bevonden, dan kan ze een celstraf van 3.5 tot 15 jaar krijgen.

Zeven andere Nederlanders in Turkse cel

Rojda is niet de enige Nederlander die in de Turkse cel is geëindigd. Sinds 2016 zijn zeven Nederlanders opgepakt vanwege mogelijke banden met terroristische organisaties. Alle zeven werden opgepakt na de mislukte staatsgreep in 2016. Tienduizenden anderen werden vanwege dezelfde motieven opgepakt in de periode na de coup.

Een groot deel van de tenlastelegging tegen de zeven Nederlanders, is volgens het Nederlandse rechtssysteem niet strafbaar. Minister Blok zegt zijn best te doen om de Nederlandse gevangenen vrij te krijgen.

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Met 21.000 voorkeursstemmen kwam Maurits von Martels begin 2017 in de Tweede Kamer terecht voor het CDA. Daarvoor was hij melkveehouder en wethouder in Dalfsen. Want we kunnen wel wat meer boerenverstand gebruiken in de Kamer, aldus de politicus. Hoe kijkt hij aan tegen de stikstofproblematiek? En welke muziek luistert hij graag? Je hoort hem om middernacht op NPO Radio 2 bij Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur
Automobilist gebruikt lachgas en filmt eigen achtervolging

Een 23-jarige man is woensdagavond aangehouden in Ede nadat hij al rijdend lachgas gebruikte. De bestuurder filmde vervolgens zijn eigen achtervolging met een telefoon, meldt…

Lees meer

Treinreiziger even vaak op tijd als vorig jaar, meer reizigers

NS-reizigers kwamen afgelopen jaar in bijna 93 procent van alle treinritten op tijd aan en het aantal reizigers is flink gestegen. Dat blijkt uit de…

Lees meer

‘Minder aantal mensen viert Sinterklaas, lootjes trekken met Kerst wordt populairder’

In 2015 vierde 61% van de Nederlanders Sinterklaas, in 2019 is dat 50 procent. Lootjes trekken met Kerst wordt populairder: in 2015 deed 16 procent…

Lees meer

‘Rookruimtes moeten uiterlijk 2022 verdwijnen’

Alle rookruimtes moeten uiterlijk 2022 zijn verdwenen. In alle openbare gebouwen, overheidsinstellingen en in het bedrijfsleven gaan de roomruimtes daarmee eerder dicht dan was afgesproken….

Lees meer

Vermist meisje Marley (11) teruggevonden na AMBER Alert, vader is aangehouden

Het vermiste 11-jarige meisje uit Lelystad, voor wie eerder donderdag een Amber Alert was verspreid, is terecht. Haar vader is aangehouden. Het meisje was uit…

Lees meer

AMBER Alert voor vermiste Marley (11) uit Lelystad

Er is een AMBER Alert verspreid voor Marley (11) uit Lelystad. Zij wordt sinds woensdag vermist en zou in gezelschap zijn van haar vader, meldt…

Lees meer

Stikstof spoedwet door Kamer zonder linkse steun

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de spoedwet voor de aanpak van het stikstofprobleem waarmee het kabinet de woningbouw vlot wil trekken, meldt het ANP….

Lees meer

Pas op! ‘Criminelen richten zich in 2020 op mobiel bankieren’

Mensen die gebruik maken van mobiel bankieren moeten komend jaar oppassen. Volgens het Russische IT-beveiligingsbedrijf Kaspersky richten cybercriminelen zich volgend jaar waarschijnlijk op apps voor…

Lees meer