main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 28 mei 2019 — 11:31

Volkert van der Graaf doet aangifte na uitspraken Ten Broeke en Van Toorenburg in WNL op Zaterdag

Volkert van der Graaf doet aangifte tegen Han ten Broeke en CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vanwege uitspraken die ze over hem deden in WNL op Zaterdag. Advocaat Willem Jebbink zegt tegen ANP dat Van der Graaf vindt dat hun uitspraken “niet door de beugel” kunnen.

Van der Graaf schoot in 2002 Pim Fortuyn dood op het mediapark in Hilversum. Hij kwam in 2014 vrij nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Daar zaten strenge voorwaarden aan, waaronder een meldplicht. Die vocht Van der Graaf echter met succes aan, omdat hij zou willen emigreren.

Zaterdag reageerden Ten Broeke, politiek directeur van The Hague Centre for Strategic Studies, en Van Toorenburg op het nieuwst dat Van der Graaf nog steeds in Nederland woont.

“Volkert van der Graaf is een freerider op de rechten die er zijn”, reageerde Ten Broeke zaterdag. “Als hij niet vertrekt, vind ik dat de oorspronkelijke situatie weer hersteld moet worden. Hij moet zich dan maar weer persoonlijk gaan melden met alle beperkingen die daarbij horen. We zijn voortdurend te laconiek op dit soort zaken en dat holt het rechtsbesef bij de mensen uit.”

‘Terug de bak in’

Van Toorenburg reageerde zaterdag meer op de algemene wet over voorwaardelijk vrijkomen. “De automatische invrijheidstelling moet stoppen en dat gaat ook gebeuren met die nieuwe wet. Het is dan zo dat iemand gewoon zijn straf uitzit en bij goed gedrag maximaal twee jaar eerder vrij kan komen onder veel strengere voorwaarden. Doet diegene dat niet, dan gaat hij terug de bak in.”

Deze uitspraken zijn bij Van der Graaf in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens advocaat Jebbink wordt zijn cliënt neergezet als iemand die onbetrouwbaar is en zich niet aan de voorwaarden houdt. “Maar dat heeft hij altijd wel gedaan,” zo beweert de advocaat. “Wij willen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met wat er publiekelijk over hem gezegd wordt.”

LEES OOK: ‘Laat Volkert zich weer melden met alle beperkingen die erbij horen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer