main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 25 mei 2019 — 16:58

‘Laat Volkert zich weer persoonlijk melden met alle beperkingen die daarbij horen’

Han ten Broeke, de directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies, wil dat de oude voorwaarden die Volkert van der Graaf had na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling weer worden hersteld. Dat zegt hij in WNL Op Zaterdag in reactie op de ophef die is ontstaan na nieuwe onthullingen over de moordenaar van Pim Fortuyn.

Van der Graaf kwam in 2014 vrij na twee derde van zijn gevangenisstraf van achttien jaar te hebben uitgezeten. Dit gebeurde wel onder enkele strikte voorwaarden. Zo moest hij zich regelmatig melden bij de reclassering. Van der Graaf vocht deze meldplicht later met succes aan, omdat hij wilde emigreren. Dit weekend meldt dagblad de Stentor echter dat Van der Graaf ondanks dat voornemen om uit Nederland te vertrekken nog steeds in Apeldoorn woont.

“Volkert van der Graaf is een freerider op de rechten die er zijn”, zegt Ten Broeke. “Als hij niet vertrekt, vind ik dat de oorspronkelijke situatie weer hersteld moet worden. Hij moet zich dan maar weer persoonlijk gaan melden met alle beperkingen die daarbij horen. We zijn voortdurend te laconiek op dit soort zaken en dat holt het rechtsbesef bij de mensen uit.”

Nieuwe wet

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg hoopt dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van criminelen met een nieuwe wet snel op de schop gaat, zo zegt zij in WNL Op Zaterdag. “De automatische invrijheidstelling moet stoppen en dat gaat ook gebeuren met die nieuwe wet. Het is dan zo dat iemand gewoon zijn straf uitzit en bij goed gedrag maximaal twee jaar eerder vrij kan komen onder veel strengere voorwaarden. Doet diegene dat niet, dan gaat hij terug de bak in.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer