main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 25 mei 2019 — 16:58

‘Laat Volkert zich weer persoonlijk melden met alle beperkingen die daarbij horen’

Han ten Broeke, de directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies, wil dat de oude voorwaarden die Volkert van der Graaf had na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling weer worden hersteld. Dat zegt hij in WNL Op Zaterdag in reactie op de ophef die is ontstaan na nieuwe onthullingen over de moordenaar van Pim Fortuyn.

Van der Graaf kwam in 2014 vrij na twee derde van zijn gevangenisstraf van achttien jaar te hebben uitgezeten. Dit gebeurde wel onder enkele strikte voorwaarden. Zo moest hij zich regelmatig melden bij de reclassering. Van der Graaf vocht deze meldplicht later met succes aan, omdat hij wilde emigreren. Dit weekend meldt dagblad de Stentor echter dat Van der Graaf ondanks dat voornemen om uit Nederland te vertrekken nog steeds in Apeldoorn woont.

“Volkert van der Graaf is een freerider op de rechten die er zijn”, zegt Ten Broeke. “Als hij niet vertrekt, vind ik dat de oorspronkelijke situatie weer hersteld moet worden. Hij moet zich dan maar weer persoonlijk gaan melden met alle beperkingen die daarbij horen. We zijn voortdurend te laconiek op dit soort zaken en dat holt het rechtsbesef bij de mensen uit.”

Nieuwe wet

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg hoopt dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van criminelen met een nieuwe wet snel op de schop gaat, zo zegt zij in WNL Op Zaterdag. “De automatische invrijheidstelling moet stoppen en dat gaat ook gebeuren met die nieuwe wet. Het is dan zo dat iemand gewoon zijn straf uitzit en bij goed gedrag maximaal twee jaar eerder vrij kan komen onder veel strengere voorwaarden. Doet diegene dat niet, dan gaat hij terug de bak in.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer