Honderden druzen in Syrië vermoord, Israël reageert met 'showbombardement' live op tv: 'Belangrijke boodschap'
Het Israëlische bombardement op het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus gisteren was een "showbombardement", zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. Israël wilde Syrië waarschuwen om de druzen met rust te laten, zegt hij in het WNL-programma Goedenavond Nederland.
Bij het bombardement, dat live te zien was op Syrische televisie, werd het Syrische ministerie van Defensie geraakt. "Had het nou echt een militair doel? Ik denk het niet. Het is vooral een showbombardement, waarmee Israël een belangrijke boodschap wilde afgeven aan het Syrische regime", vertelt de oorlogsverslaggever.
Tijdens een nieuwsuitzending sloegen op de achtergrond de bommen in. "Israël wist dat het live op tv te zien was", denkt Melissen. "Het was een belangrijke boodschap." Eerder op de dag voerde Israël ook bombardementen uit op Syrische troepen.
Zorgen om minderheden in Syrië
Die waren vermoedelijk op weg naar het zuidwesten van het land waar veel druzen, een religieuze minderheid, wonen. In de stad Suwayda vormen zij de meerderheid van de bevolking. Volgens Melissen zijn er "veel zorgen" over de verschillende minderheden in Syrië, sinds de huidige regering in december de macht overnam van oud-dictator Bashar al-Assad.
Die nieuwe regering onder leiding van Ahmed al-Sharaa bestaat voor een groot deel uit moslimextremisten en voormalig jihadisten, zegt Melissen. "Toen Assad viel was ik in Syrië. Veel mensen vierden feest, maar ik en meer mensen met mij spraken ook zorgen uit. 'Wat gaat er gebeuren met de minderheden?'"
Op beelden op internet, die moeilijk te verifiëren zijn, is te zien hoe mannen, vermoedelijk druzen, worden mishandeld en zelfs vermoord door vermoedelijk Syrische troepen. Eerder dit jaar werden ook Alawieten vermoord. "De Alawitische minderheid wordt gezien als aanhanger van Assad", vertelt Melissen. "Op de druzen wordt ook neergekeken" door de nieuwe machthebbers.
Israël grijpt in
De Syrische autoriteiten meldden vanmiddag dat er opnieuw een staakt-het-vuren is afgekondigd in de zuidelijke stad Suwayda, waar ook werd gevochten door Bedoeïenen. Een druzische leider bevestigt dat, maar een andere leider van die minderheidsgroep ontkent het juist en zegt door te vechten.
Dinsdag werd er ook een staakt-het-vuren afgekondigd in de stad, maar dat hield geen stand. De gevechten gingen woensdag gewoon door. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn er de afgelopen dagen meer dan driehonderd mensen gedood bij de gevechten in en rond Suwayda.
Israël, dat vervolgens bombardementen op Syrië uitvoerde, zegt de druzen te willen beschermen. Suwayda ligt helemaal in het zuiden van Syrië, een gebied waarvan Israël wil dat het wordt gedemilitariseerd.
Volgens Melissen is het nog maar de vraag of de druzen op steun uit Israël zitten te wachten. "Ze zitten wel in het nauw, maar zodra Israël je vriend wordt, heb je het stempel waar juist de nieuwe machthebbers, die vroeger dus soms bij IS en Al-Qaida zaten, extra boos van worden. Maar de druzen in Israël, die verspreid over het land wonen, hebben gezegd: we moeten onze geloofsbroeders helpen."
Syrië niet veilig voor minderheden
Hoewel de gevechten mogelijk "in de kiem gesmoord zijn", blijven de zorgen over de minderheden in Syrië. "De oorlog in Syrië is nog niet uitgekristalliseerd." Zo leven in het noorden van Syrië Koerden, die ook door de nieuwe regering worden bedreigd. "Zolang dit aan de gang is, blijft het onrustig", doelt Melissen op de gevechten.
Het gevallen kabinet wilde delen van Syrië veilig verklaren en mensen terugsturen. "Als je bij de geloofsgroep hoort die nu aan de macht is, kun je makkelijker terug", zegt Melissen op de vraag of Syrië veilig is. "Maar als je bij de minderheden hoort, heb je best wat te vrezen."