Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd
Nederland

Koffieschappen in de supermarkt dreigen weer leeg te raken: 'Ze willen niet leveren'

Redactie

Supermarkten als Jumbo en Picnic krijgen voorlopig geen Douwe Egberts-koffie meer geleverd. Dat komt door een nieuw conflict met de leverancier JDE Peet’s over de prijzen. "Wij bestellen gewoon bij JDE, maar ze willen niet leveren," zegt Picnic-topman Michiel Muller. Hij zegt dat de supermarkten nog steeds bestellen tegen de prijzen die begin dit jaar zijn afgesproken.

JDE Peet’s heeft de prijzen per 1 juli opnieuw verhoogd. Volgens documenten waar De Telegraaf over beschikt, gaat het om stijgingen van 10 tot 25 procent. Een kilopak koffie zou van 16,99 euro naar 21,29 euro stijgen. “Deze prijsverhoging is ongerechtvaardigd,” zegt Muller. “De prijs van koffiebonen is juist recent gedaald.”

Volgens JDE is de verhoging wel nodig. Een woordvoerder zegt: “Feit is dat op de lange termijn, in de afgelopen twee jaar, de prijzen voor groene koffie significant zijn gestegen.”

De schappen kunnen door het conflict snel leeg raken, waarschuwt Muller. Hoe lang de voorraad nog meegaat, is niet duidelijk. “Dat is niet te zeggen op dit moment,” aldus de Picnic-baas. Bij Albert Heijn ligt Douwe Egberts voorlopig nog wel, maar de supermarkt wil niet zeggen of ook daar een leveringsstop dreigt. “Over lopende onderhandelingen doen wij geen uitspraken,” laat een woordvoerder weten.

'Kunnen het een aantal weken volhouden'

Ook in het buitenland speelt het conflict. Supermarkten als Intermarché in Frankrijk en Edeka in Duitsland krijgen ook geen Douwe Egberts meer geleverd. Volgens Gianluigi Ferrari, topman van de Europese inkooporganisatie Everest, zijn de supermarkten deze keer beter voorbereid: “De winkels konden voorraden opbouwen om het een aantal weken vol te houden.”

Ferrari is fel over de actie van JDE. “Prijsverhogingen tot 30 procent in Nederland zijn compleet ongerechtvaardigd als je kijkt naar de prijzen van de grondstoffen,” zegt hij. “Uiteindelijk zeggen ze gewoon: we willen meer winst maken en dat gaat ten koste van de portemonnee van de consument.”

Onderlinge spanningen

Niet iedereen is het daar mee eens. Analist Sebastiaan Schreijen van Rabobank vindt de verhoging logisch. “De prijs van ruwe koffie is sinds begin vorig jaar met ongeveer 50 procent gestegen,” legt hij uit. “Rekening houdend met onze verwachting dat de koffieprijs de komende maanden wat daalt, denk ik dat we het grootste deel van de prijsstijgingen nu wel gehad hebben.”

Toch blijft de spanning tussen supermarkten en JDE hoog. In januari was er ook al wekenlang geen Douwe Egberts te koop door een soortgelijke ruzie. “Als klanten massaal overstappen naar andere winkels om koffie te kopen, dan heeft iedereen daar last van,” aldus Muller. Of er binnenkort weer lege koffieschappen ontstaan, hangt af van hoe snel beide partijen het eens worden.

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau