Defensie investeert steeds meer in de ruimte: 'We willen niet afhankelijk zijn van Elon Musk'
Defensie is aan het uitbreiden en doet dat niet alleen ter land, ter zee en in de lucht. Tegenwoordig wordt er ook ingezet op de ruimte. Commando luchtstrijdkrachten wordt nu commando lucht- en ruimtekrachten. "We zien dat dat steeds belangrijker wordt op het gevechtsveld", verklaart Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in Goedenavond Nederland.
"Met name om zicht te houden op het gezichtsveld", gaat Eichelsheim verder. "Communicatie loopt steeds meer over de satellieten heen. Je zult je daar steeds meer toe moeten verhouden en dat betekent dat de luchtmacht nu een deel van haar naam veranderd heeft. Dat is goed voor de focus denk ik - maar het is ook gewoon belangrijk als militair domein."
Vorige week werd er nog een raket gelanceerd met een Nederlandse satelliet in beeld. "Het zal uiteindelijk een satellietconstellatie moeten zijn met ook Europese landen die je gezamenlijk kan beheren. Op die manier kan je beter zicht houden op het gevechtsveld en de communicatie langer op orde houden. De communicatielijnen lopen nu vaak via een beperkt aantal satellieten en je wil ook onafhankelijkheid creëeren ten aanzien van bijvoorbeeld Elon Musk. Dus je moet steeds meer van dat soort capaciteit zelf de lucht inbrengen."
Luister hier een podcast van Stand van Nederland over dit onderwerp:
Niet van gisteren op vandaag
De ontwikkeling in de ruimte is geen impulsieve koerswijziging, benadrukt Eichelsheim. "Dit ontstaat natuurlijk niet van gisteren op vandaag. We beseften terdege dat het ruimtedomein steeds belangrijker werd. Daarmee zien we ook de afhankelijkheden, zoals in dit geval van particuliere bedrijven. Wat prima is, maar waar je toch zelf ook wat meer controle over moet houden op het moment dat het er echt toedoet."
Eichelsheim verwacht dat de investeringen in de ruimte heel veel op gaan leveren. "Je weet dat alles op het gevechtsveld tegenwoordig zichtbaar is. Dat betekent dat je het eerder in de gaten moet hebben. De afstanden worden steeds makkelijker overbrugbaar. Raketten worden eerder gelanceerd. Daar zul je je op moeten voorbereiden. Dat betekent dat je continu alles in de gaten moet blijven houden ten opzichte van het militaire optreden. Dat gaat niet met die ene satelliet van ons. Je zult daar meerdere satellieten voor in de ruimte moeten brengen."
"Je kunt het ook commercieel inzetten", weet Eichelsheim. "Want je kunt ook vervuiling op de Noordzee of op andere plekken in de gaten krijgen, waardoor de kustwacht weer sneller kan worden ingezet om daar tegen op te treden."
Vliegdekschip
Geruchten over de mogelijke investering in een vliegdekschip drukt Eichelsheim de kop in. "Dat kost miljarden. De Britten, de Fransen en de Italianen hebben vliegdekschepen en dat is prima. Wij hebben als Nederland andere doelstellingen opgelegd gekregen van de NAVO. Daar moeten we ons toe verhouden en daar zit geen vliegdekschip tussen."