Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Is een hitteplan overdreven? 'Is niet om te betuttelen, er overlijden minder ouderen'

Babette Englebert

Het kwik stijgt deze dagen tot tropische hoogten. Het Nationaal Hitteplan is sinds gisteren van kracht en het KNMI heeft voor vandaag code oranje afgegeven voor het zuidoosten van Nederland. Zijn die hitteplannen en codes niet wat overdreven? Meteoroloog Amara Onwuka reageert in Goedenavond Nederland op NPO 1: "Het is niet om te betuttelen."

Het wordt gemiddeld 35 tot 38 graden vandaag, maar in de zuidelijke helft van het land wordt het op de meeste plekken zelfs 30 graden. "Maar de gevoelstemperatuur valt vier tot zes graden hoger uit, dus dat ga je echt voelen", vertelt Onwuka.

Bovendien is de UV-straling op dit moment uitzonderlijk hoog. Onwuka: "Er geldt een zonkracht van 8. Dat is ongeveer het hoogst mogelijke in Nederland. Voor mensen met een lichte huidskleur betekent dat dat als je tussen 12:00 en 15:00 in de zon gaat zitten, je in 10 á 15 minuten kunt verbranden."

"Zo'n code oranje is dan ook echt een waarschuwing. Het is niet om te betuttelen, maar om mensen extra alert te maken. Dat is vooral belangrijk voor het toenemende aantal ouderen in ons land; het schijnt dat ouderen veel minder dorstprikkels ervaren. Het is belangrijk dat zij genoeg blijven drinken. En het is belangrijk dat zij uitkijken als ze op een terras in de zon willen gaan zitten."

Zulke maatregelen kunnen een groot verschil maken, aldus Onwuka. "De afgelopen jaren hebben we gezien dat die hitteplannen werken, want er overlijden bij hittegolven steeds minder ouderen."

Meer weten over waar je op moet letten bij extreme hitte? Lees de adviezen van het RIVM hier.

Zuid-Europese hitte

De extreme hitte is onderdeel van een grotere trend, legt Onwuka uit. "Bij het klimaat kijk je naar een langere periode. Vorige eeuw hadden wij in Nederland in totaal zestien hittegolven, in deze eeuw hebben er al veertien gehad. Dat betekent dat we niet meer één keer in de zes jaar, maar één keer in de anderhalf jaar een hittegolf kunnen verwachten."

Ook elders in Europa piekt de thermometer. In Zuid-Europa worden hitterecords aan de lopende band gebroken: in Spanje werd dit weekend de warmste junidag ooit gemeten, met 46 graden in El Granado. In Portugal liep het kwik zelfs op tot 46,6 graden, en ook in Rome, Mérida en Londen zijn records gesneuveld.

Gelukkig zullen we de langdurige hitte die je nu in Zuid-Europa ziet waarschijnlijk niet vaak gaan meemaken, benadrukt Onwuka. "Ze zitten tenslotte dichter bij de evenaar en de zon schijnt steiler op het land. Maar goed, het kan de komende jaren wel steeds vaker gaan voorkomen."

Zelfgemaakte airco

De hitte kan tot en met woensdag aanhouden. Onwuka geeft praktische tips voor verkoeling: "Zet de ventilator aan, eventueel met een fles bevroren water ervoor. Dan maak je een soort airco. En zet 's nachts alles lekker open! Met een hor voor de muggen, als je die hebt."

Amara Onwuka
Meteoroloog

“Zet de ventilator aan, eventueel met een fles bevroren water ervoor. Dan maak je een soort airco.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Wees ook een beetje lief voor je huisdieren; zoek voor hen de koelte op." Het is ook verstandig om tijdens de heetste uren van de dag niet met de hond naar buiten te gaan. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je eventueel nat maken bij de kop, oren, hals en poten om ze af te koelen.

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau