Marcel van Roosmalen wil Frans Timmermans volgen: 'Het misverstand vind ik prachtig'
Columnist, podcastmaker en tv-maker Marcel van Roosmalen deed dit jaar verslag van verschillende (politiek gekleurde) evenementen. "Ik zoek het kleine, maar ik schuw het grote niet", zegt Van Roosmalen in Café Kockelmann op NPO 2. Hij zou graag achter de schermen kijken bij GL-PvdA.
Van Roosmalen maakte de verslagen voor het programma Van Roosmalen op Reportage, waarvan het tweede seizoen onlangs verscheen. In iedere aflevering bezoekt hij twee evenementen: van een informatiebijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum in Best tot de Waterinfodag, en van een onderwijsstaking tot het AI Marketing Event.
In zijn eerste seizoen woonde Van Roosmalen, zelfbenoemd voorvechter van de reportage, een vrouwenprotest van Volt bij op Internationale Vrouwendag. "Ik denk er van tevoren niet te veel over na", zegt hij over de gekozen evenementen. "Ik ga er gewoon naartoe en dan kijk ik met een zekere verbazing naar hoe mensen zich gedragen."
Van Roosmalen mengt zich tijdens de vrouwendag in de stoet en doet, zoals in iedere uitzending, live verslag van wat er voor zijn ogen gebeurt. "Ik vind het leuk om ze dan te becommentariëren. Soms valt het ook heel erg tegen. Nou, dan is het een tegenvallende reportage. Soms valt het heel erg mee."
'Misverstand vind ik prachtig'
Voorafgaand aan de Volt-bijeenkomst stuitte Van Roosmalen op een groep tegendemonstranten die aandacht wilde vragen voor vrouwengevangenissen waar transgenders zijn opgesloten. Volgens hen zou Volt geen oog hebben voor de risico’s die dat met zich meebrengt voor medegevangenen.
"Deze vrouwen kwamen we tegen op Utrecht Centraal. Die bleken Volt te hebben uitgekozen om zelf een particuliere actie te voeren, een tegendemonstratie. Zij mengden zich ook op de groepsfoto van Volt. Daar gingen Volt-mensen voor staan, zodat ze niet in beeld kwamen", beschrijft Van Roosmalen.
"Dat vind ik ontzettend grappig om te zien, ook omdat ze bij Volt niet precies wisten waar deze vrouwen voor stonden. Ze wilden ze wel omhelzen, maar konden ze toch niet omhelzen. Dat misverstand vind ik prachtig."
De demonstranten trokken vanaf het stationsgebied de binnenstad van Utrecht in. "Ik vond ook de optocht door het centrum prachtig. Ik vond de vrouw die voorzitster bleek te zijn van iets, die heel nadrukkelijk aanwezig was, ook geweldig. Ik geniet dan met volle teugen."
Pim Fortuyn
Onlangs bezocht de mediapersoonlijkheid een herdenkingsdienst voor Pim Fortuyn op een begraafplaats in Driehuis, waar de resten van de vermoorde oud-politicus tijdelijk lagen, voordat ze naar een begraafplaats in Italië werden overgebracht. "Deze mensen gingen om het graf staan en het nummer At Your Service van Gerard Joling werd gedraaid. Dat duurt 3,5 minuut. Ik heb daar 3,5 minuut bijgestaan."
Een klein gezelschap haalde herinneringen op aan Fortuyn en stak kaarsjes aan, alles voorzien van livecommentaar van Van Roosmalen. "Ze waren overigens niet alleen op de begraafplaats, ze gingen met een bus door het land. Ze zijn ook op het Media Park geweest en naar Rotterdam gegaan om dat nummer te draaien", zegt hij. "Ik vind het bijzonder dat dat gebeurt. Ik vind het zo bijzonder dat ik er graag bij ben."
'Frans Timmermans volgen lijkt mij geweldig'
Een bijeenkomst is al snel geschikt voor een reportage, zegt Van Roosmalen, die eerder het boek Nederland onder het systeemplafond schreef over (zakelijke) bijeenkomsten die volgens hem typerend zijn voor het land. "Als iets zich meer afspeelt in een zaaltje of in de openbaarheid, vind ik het bijzonder genoeg om erheen te gaan. Ik zoek het kleine, maar schuw het grote niet."
Zo zou hij graag een reportage maken over GroenLinks-PvdA. "Ik zou dolgraag naar GroenLinks-Partij van de Arbeid om daar met een cameraploeg bij te zijn, bij alles wat daar nu achter de schermen gebeurt. Frans Timmermans met een cameraploeg volgen lijkt mij fantastisch, zeker als je live commentaar mag inspreken waar hij bij is."
Mona Keijzer
Tegenover Van Roosmalen zit demissionair BBB-minister Mona Keijzer (Huisvesting), die na de kabinetsval ook deels asiel aan haar portefeuille mocht toevoegen. "Mona Keijzer in haar werkende leven: ook een geweldig onderwerp. Een bezige bij die nooit ophoudt met werken. Alle dossiers in dit land liggen in haar handen."
Overigens kent Van Roosmalen Keijzer al een hele tijd. "Ik ken haar nog uit mijn jeugd. Ze bestierde een viskraam in Velp en liep voortdurend met emmers haring door de Emmastraat. Ik kocht heel veel haring bij Mona op dat moment. Daar had ook een camera op moeten staan. Het was echt een verschijning in Velp, kan ik je wel zeggen."
In een reportage over NS-medewerkers die de veiligheid op station Utrecht Centraal moeten waarborgen, struikelt iemand op de roltrap, waarna de reportage inzoomt op een reiziger die met pijn en moeite de roltrap ernaast, bedoeld om naar beneden te gaan, probeert op te klimmen. "Ik vind het geen leedvermaak, wel vermakelijk", zegt Van Roosmalen over zijn tv-reportages. "Ik kijk er ook met mededogen naar."