Waarom is het zo duur om met de trein te reizen? NS-directeur wijst naar politiek
Treinreizen zouden volgens veel mensen goedkoper moeten zijn. Waarom zijn treinkaartjes nou zo duur en valt daar verandering in te brengen? In Stand van Nederland: Generatie Next verkondigt president-directeur Wouter Koolmees van de NS een weinig hoopvolle boodschap.
De voormalige D66-politicus, die zelf iedere dag de trein neemt, wijst daarvoor naar politiek Den Haag. "De prijzen van de treinkaartjes worden voor een groot deel bepaald door de politiek. Dat is een heel wettelijk kader. In het contract dat wij hebben met het ministerie wordt vastgelegd hoeveel de prijs van een treinkaartje maximaal mag stijgen per jaar. Dus eigenlijk is het meer een politieke keuze."
Koolmees ontkent niet dat Nederland een heel duur land is op het gebied van openbaar vervoer. "Ook dat is een politieke keuze. Heel veel andere landen om ons heen hebben besloten het openbaar vervoer te subsidiëren. De NS krijgt geen subsidie. Sterker nog: wij betalen ongeveer 500 à 550 miljoen euro per jaar aan de Staat om treinen te mogen rijden."
"Dus dan hebben we nog geen personeelslid betaald en nog geen trein gekocht," gaat Koolmees verder. "Dat betekent dat de prijs van het openbaar vervoer in Nederland relatief hoog is. Dat heb ik liever ook niet. Vandaar dat wij als NS ook allerlei kortingskaarten aanbieden. Het is een politiek probleem. Het wordt ook niet makkelijker doordat het huidige kabinet heeft besloten extra te bezuinigen op het openbaar vervoer. Dat betekent dat de druk op de betaalbaarheid van het treinkaartje alleen maar groter wordt in de komende periode. Dat is echt een politieke keuze."
'Wij hebben hele hoge prijzen'
Bijna negentig procent van de door WNL ondervraagde mensen over het treinreizen vindt de prijs van een treinkaartje in Nederland niet redelijk. "Dat is heel logisch", reageert Freek Bos, directeur van reizigersvereniging Rover, op dat gegeven. "Dat horen wij ook heel vaak. Als je Nederland vergelijkt met de rest van Europa, dan hebben wij hele hoge prijzen."
"Dat komt ook doordat nergens die verhouding tussen overheidsbijdragen en reizigersbijdragen zo scheef is," legt Bos uit. "De exploitatie van NS wordt gedekt uit twee potjes: namelijk een subsidie van dertien miljoen en 2,7 miljard aan reizigersopbrengsten. Dat vind ik een heel scheve verhouding. Dat kunnen ze gewoon aanpassen. Dat is een kwestie van budgetten vrijmaken. Daarom zeg ik: het is een politieke keuze."
Argumenten vanuit Den Haag waarom treinkaartjes duur zouden moeten zijn, ontbreken volgens Bos. "Het is nou eenmaal zo afgesproken. Het veranderen van zo'n afspraak betekent dat er ergens geld vandaan moet komen. Dan kom je in het grote politieke debat over naar wie geld dient te gaan en dan zie je dat het openbaar vervoer niets krijgt."