Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Streng asielbeleid plots ver weg: PVV en CDA verwikkeld in 'Catch-22'

Peter Visser

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vergaderde de Tweede Kamer donderdag over asiel, maar een doorbraak bleef uit. Sterker nog: strenger asielbeleid lijkt verder weg dan ooit. "Je zou denken: deze wetten waren oorspronkelijk van een PVV-minister, dus zij zullen voor stemmen. Maar dat is opeens onzeker", zegt politiek verslaggever van WNL Mats Akkerman.

De Kamer debatteerde over wetgeving die een tweestatusstelsel en andere strenge asielmaatregelen invoert. De plannen zijn afkomstig van voormalig PVV-minister Marjolein Faber.

Het CDA diende meerdere wijzigingsvoorstellen in, onder andere om de wetten beter te laten aansluiten op het Europese migratiepact. Zonder steun van de christendemocraten wordt het lastig om een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer.

De PVV was echter glashelder: de partij wil niet akkoord gaan met een "slap aftreksel" van de oorspronkelijke asielwetten, verklaarde PVV-Kamerlid Marina Vondeling tijdens het debat.

CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal pleit ervoor om de wetten later in te voeren, gelijktijdig met de nieuwe Europese migratieregels. Daarmee wil hij tegemoetkomen aan een verzoek van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die hoopt de druk op zijn personeel zo te verlichten. "Ik vind dit gewoon slappe hap van meneer Bontenbal van het CDA. Want het lijkt erop dat hij gewoon geen strenge maatregelen wil", reageerde Vondeling.

'Een soort Catch-22'

"Het is de vraag wat er gaat gebeuren met de stem van de PVV en het CDA", zegt Akkerman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "De PVV heb je nodig voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Je zou denken: deze wetten waren afkomstig van een PVV-minister, dus ze zullen voor stemmen. Maar dat is nu onzeker, omdat de PVV strengere wetgeving eist."

"Bijvoorbeeld door de spreidingswet tegelijkertijd in te trekken met het invoeren van deze twee wetten", vertelt Akkerman. "Aan de andere kant heb je het CDA nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Zij zeggen dat ze de wetten niet willen afzwakken, maar wel een soepele invoering willen, door die met enkele maanden uit te stellen en te koppelen aan nieuwe Europese wetgeving."

Mats Akkerman
Politiek verslaggever WNL

“Je zou denken: deze wetten waren afkomstig van een PVV-minister, dus ze zullen voor stemmen. Maar dat is nu onzeker.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Als het CDA zijn zin krijgt, is het de vraag of de PVV zich alsnog terugtrekt. "Die partijen zitten in een soort Catch-22 met elkaar. Daardoor lijkt het erop dat er geen meerderheid komt voor de wetsvoorstellen", zegt Akkerman.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over meer dan vijftig amendementen die zijn ingediend. "Dan weten we pas hoe die wetten er definitief uit komen te zien", aldus Akkerman. "Donderdag volgt de stemming over de daadwerkelijke wetsvoorstellen. Maar het ziet er op dit moment lastig uit."

Karremans hekelt houding PVV

Demissionair minister van Economische Zaken Vincent Karremans hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Heel veel mensen willen dat er iets aan migratie gebeurt. Eindelijk kunnen de wetten worden behandeld en dan krijg je een heel circus eromheen. Dat is jammer. Het is belangrijk dat we tempo maken."

Vincent Karremans
Demissionair minister Economische Zaken

“Heel veel mensen willen dat er iets aan migratie gebeurt. Eindelijk kunnen de wetten worden behandeld en dan krijg je een heel circus eromheen..”

Quote delen
  • Gekopieerd

Hij roept de partijen op compromissen te sluiten. "Als iedereen in de Tweede Kamer met zijn armen over elkaar blijft staan en alles precies honderd procent wil zoals hij het zelf wil, dan staat het land voor de komende tien, twintig, dertig jaar stil. En dat is ook precies de houding van de PVV", verzucht de bewindsman. "Nou ja, goed, daar moet je het maar mee doen."

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau