Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Minister Mona Keijzer (BBB): 'Ik heb Marjolein Faber niet meer gesproken'

Redactie

Demissionair minister van Volkshuisvesting, Mona Keijzer (BBB), heeft Marjolein Faber niet meer gesproken over het asieldossier. "Als je in de politiek weg bent, ben je weg. Maar dit neemt niet weg dat ik Marjolein nog een bericht ga sturen voor een kop koffie deze zomer."

Keijzer verzekert dat een degelijke overdracht in dit geval ook helemaal niet hoeft. "Een overdracht is alleen nodig als je een ministerie overneemt van een vorige minister. Dat is hier niet het geval." Keijzer heeft namelijk ook maar een deel van de asielportefeuille op zich genomen waaronder de invoering van de A- en de B-status die statushouders toegekend moeten krijgen bij binnenkomst in Nederland.

Tijdens het marathondebat afgelopen donderdag over de nieuwe strengere asielwetten die zijn geïnitieerd door Faber, merkte Keijzer meteen al hoe zwaar het dossier is. "Als je naar alle inbreng luistert, dan zeggen alle partijen dat er iets moet gebeuren tegen de grote asielinstroom. Maar de PVV dreigt nu tegen te stemmen omdat de wetten niet streng genoeg zijn en het CDA dreigt hetzelfde te doen, maar dan vanwege de uitvoering", verzucht Keijzer in Café Kockelmann op NPO 2.

IND

De angst voor de uitvoerbaarheid van de nieuwe wetten komt van de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst die zorg draag voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. De IND vreest dat als de wetten worden ingestemd, het processen twee keer in een halfjaar tijd moet veranderen. Keijzer wil namelijk de nieuwe wetten laten ingaan op 1 januari 2026 terwijl er in juli van dat jaar ook een Europees migratiepact komt. De uitvoerbaarheid staat hierdoor op de tocht, waarschuwt de IND.

Mona Keijzer
Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

“Dit is een onhoudbare situatie.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Keijzer snapt de zorgen, maar zegt dat er geen tijd te verliezen is gezien de grote aantal asielzoekers die dagelijks in Nederland aankomen. "Tot die tijd komen er weer duizenden asielzoekers binnen. Bovendien komen er elke maand per vluchteling twee nareizigers bij en dat stopt niet."

Keijzer vervolgt: "Het COA vertelde mij dat op dit moment één op de drie mensen in de opvang een statushouder is. Die mogen allemaal nareizigers aanvragen, maar er zijn geen woningen. Die nareizigers komen dus ook in de opvang terecht. Dit is een onhoudbare situatie."

'Ik ben een democraat'

Komende donderdag zal er gestemd worden over de twee wetten. "Als de wetten er niet doorheen komen, dan leg ik me daarbij neer. Ik ben een democraat", reageert Keijzer. Spijt van het dossier op zich nemen heeft Keijzer overigens niet: "Spijt heb ik zeker nog niet van het overnemen van het dossier. Het grootste probleem in Nederland is de woningnood en vlak daaronder komt het asielprobleem. Nu vallen allebei die dossiers onder mij."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau