Dwars Spanje ook op NAVO-groepsfoto geïsoleerd: 'Kruisje bewust op de zijlijn'
NAVO-baas Mark Rutte mag dan zeer verheugd zijn over de nieuwe NAVO-norm die alle lidstaten overeen zijn gekomen, zo eenvoudig ligt het niet. Spanje is namelijk dwarsligger en wil niet meer dan 2,1 procent van het bbp uitgeven aan de defensie-industrie, in plaats van de overeengekomen 5 procent.
De Spaanse premier Pedro Sánchez zegt herhaaldelijk dat de rekening voor nieuw materieel al te betalen is als ze 2,1 procent van hun bbp uitgeven. "Terwijl de NAVO heeft berekend dat dit rond de 3,5 procent zit", zegt Brusselcorrespondent Alexander Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij sprak Rutte hier gisteren op aan. "Hij zei dat Spanje dat echt niet waar kan maken. Rutte noemde het een raar verhaal. Andere landen zeggen ook dat het niet gaat lukken."
Spanje ook op groepsfoto geïsoleerd
Wat kan de oorzaak van het dwarse standpunt van de Spaanse premier zijn? "Sánchez heeft een hele linkse coalitie. Ze zijn gewoon niet zo'n fan van militaire uitgaven", zegt Bakker.
Spanje is niet alleen qua afspraken het buitenbeentje, ook op de groepsfoto blijkt dat het land geïsoleerd staat binnen de NAVO. Op de foto is te zien dat Sánchez helemaal rechts in beeld staat en verder weg staat van andere leiders, die allemaal dichter op elkaar staan. "Leiders worden neergezet op een kruisje en die van hem staat bewust op de zijlijn", aldus de correspondent. "Een hele toepasselijke foto. Sánchez heeft zich op deze NAVO-top afgezonderd van de rest."
Trump voert de druk op
"Het is verschrikkelijk wat ze hebben gedaan", zei de Amerikaanse president Donald Trump over de keuze van Spanje. "Ze zijn het enige land die niet het volledige bedrag willen betalen. Ze willen op 2 procent blijven, terwijl ze er economisch goed voor staan."
Daarna dreigde Trump: "Weet je wat we gaan doen, we onderhandelen met Spanje over een handelsovereenkomst, waarbij wij hen twee keer zoveel gaan laten betalen. En dat meen ik."
"Ik vind het heel goed wat Trump hier doet", reageert Bakker. "Hij is direct begonnen om de druk op Spanje op te voeren. Laten we eerlijk zijn, de Nederlandse belastingbetaler gaat echt iets van het besluit merken. Het is raar dat de Nederlandse belastingbetaler een offer moet leveren, ook voor de veiligheid van Spanje, en dat de Spaanse belastingbetaler dat offer niet voor ons wil doen."