Caspar Veldkamp (minister van Buitenlandse Zaken) over bestand tussen Israël en Iran: 'Voorkomen dat Iran kernwapenstaat wordt'
Caspar Veldkamp, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft dinsdagochtend gereageerd op het staakt-het-vuren tussen Israël en Iran. In Goedemorgen Nederland op NPO 1 noemt Veldkamp een permanent akkoord de meest duurzame oplossing om te voorkomen dat Iran een kernwapenstaat wordt.
Kort voor de aftrap van de NAVO-top sprak Veldkamp over het belang van het bestand. "Ik sprak vanochtend nog met mensen die in schuilkelders zaten in Israël. Mensen raken er echt heel moe van. Het is belangrijk dat het schieten nu echt stopt van beide kanten en dat er een weg terug wordt gevonden naar onderhandelingen. Dat is ook waar de Amerikaanse president Donald Trump zich achter opstelt."
"Het is van belang om verdere escalatie te voorkomen", benadrukt Veldkamp. "Daar zetten wij ons ook voor in. De meest duurzame oplossing om te voorkomen dat Iran een kernwapenstaat wordt, is een permanent akkoord. Dat je echt een onderhandelde einduitkomst hebt en dat Iran niet meer mag verrijken aan uranium. Ze hebben de afgelopen tijd tot zestig procent uranium verrijkt. Dat heb je niet nodig voor vreedzame doeleinden."
Belang van NAVO-top
"Ik denk dat de onrust om ons heen aantoont hoe belangrijk onze veiligheid is", zegt Veldkamp over het belang van de NAVO-top. "Hoe duidelijk het is dat onze veiligheid niet vanzelfsprekend is. In Europa hebben we al meer dan 75 jaar die veiligheid en vrijheid. Die wordt gewaarborgd door de NAVO. De NAVO is de belangrijkste verzekeringspolis die we met z'n allen hebben."
Dit is echt Europa's moment, stelt Veldkamp. "We moeten nu echt als Europese landen meer verantwoordelijkheid nemen voor onze veiligheid en minder afhankelijk zijn van de VS wat dat betreft. De VS wil de ogen meer op Azië en China gaan richten en verwacht van Europese landen dat ze nu eindelijk meer aan defensie besteden en meer eigen verantwoordelijkheid nemen. Hoe gaan we deze top over tien tot vijftien jaar herinneren? Daar gaat het om. Welke afspraken maken we hier die over tien jaar nog als van belang worden geacht?"