De Belgische premier Bart de Wever in Sven op 1.
ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Belgische premier nog steeds voorstander van één België en Nederland: 'Afsplitsen grootste ramp die ons is overkomen'

Rick Hartkamp

De Belgische premier Bart De Wever staat persoonlijk nog steeds achter het idee van een hereniging van België en Nederland. Deze uitspraak deed hij in het radioprogramma Sven op 1. Volgens hem was de afsplitsing in de zestiende eeuw "de grootste ramp die ons ooit is overkomen".

De 54-jarige De Wever, voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), is sinds 3 februari 2025 premier van België. Van 2013 tot 2019 was hij burgemeester van Antwerpen. Hij staat bekend om zijn uitgesproken opvattingen over meer autonomie voor Vlaanderen, mede omdat het noordelijke deel van België economisch aanzienlijk beter presteert dan Wallonië.

Ook heeft hij dus herhaaldelijk aangegeven dat België er beter aan toe zou zijn als het zich zou herenigen met Nederland. Deze overtuiging verdedigde hij jarenlang als Vlaams parlementslid, maar nu hij premier is, beseft hij dat hij voorzichtiger moet zijn met zijn woorden. "Ik verander nooit van overtuiging, alleen van functie. Als eerste minister kan ik zo’n uitspraak niet doen, maar als politicus en mens ben ik ervan overtuigd dat de splitsing onze grootste ramp is geweest."

Luister deze uitzending van Sven op 1 hier terug als podcast:

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Eerder zei hij dat als hij zou mogen sterven als 'zuidelijke Nederlander', hij gelukkiger zou sterven dan als Belg.

Bart De Wever
Premier van België

“Als politicus en mens ben ik ervan overtuigd dat de splitsing van de Nederlanden in de zestiende eeuw de grootste ramp is die ons ooit is overkomen.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Weinig enthousiasme

"Misschien is het enthousiasme om in het zuiden mee te doen iets minder groot dan in het noorden", merkt hij op. Eerder gaf hij aan dat hij een mogelijke hereniging niet als iets romantisch beschouwt, maar dat hij deze vooral economisch en rationeel benadert. "De wereld wordt groter, de economische spelers worden groter, dus je moet aan schaalvergroting doen," zei hij een aantal jaar geleden al. "Dus dan moet je iemand zoeken die op je lijkt."

Wat vond je er van?

Laat ons weten wat je van dit artikel vindt, deel jouw mening en praat mee.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau