Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Splinter Chabot 'helemaal niet verbaasd' door homohaatvideo: 'Trend waar ik me zorgen over maak'

Hans Stehouwer

Amsterdam was ooit onze homohoofdstad, maar uit een video van SBS-programma Nieuws van de Dag blijkt dat de acceptatie soms ver te zoeken is. Presentator Splinter Chabot is helemaal niet verbaasd door het filmpje.

"Ik heb zelf ook weleens hand in hand gelopen met iemand door Amsterdam", vertelt Chabot in Goedenavond Nederland op NPO 1. "Bespuugd en uitgescholden worden, is gewoon waar je rekening mee houdt eigenlijk."

Ouders naar schoolleiding

Chabot is zo nu en dan te vinden op scholen en merkt dan ook homohaat onder jongeren. "Leerlingen weigeren boeken te lezen waarin bijvoorbeeld een hoofdpersoon homoseksueel is. Of ouders stappen naar de schoolleiding om te dreigen hun kind langs te komen als een gayschrijver, zoals ik, langskomt. Dat zijn gewoon leerlingen van 15, 16, 17. Die gaan zo onze vrije samenleving in."

Splinter Chabot
Programmamaker

“Ik vind het jammer om te zeggen, maar dit verbaast mij natuurlijk niet.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Ik kom daar niet zeggen: je moet dit of dat zijn, want dat kan ook helemaal niet", gaat Chabot verder. "Maar het gaat er wel om dat je het gesprek met elkaar aan kunt gaan en elkaar als mens kunt zien. Dat zijn soms wel pittige gesprekken. Ik vind het jammer om te zeggen, maar dit verbaast mij natuurlijk niet."

Ook in Biblebelt

Volgens Chabot zijn we nog altijd een tolerant land en is het op papier goed geregeld. "Je mag houden van wie je wil houden en geloven waarin je wil geloven. Je mag niet gediscrimineerd worden op basis van je huidskleur. Maar ik hoef ook niemand hier uit te leggen dat het op straat heel vaak anders werkt. Ook in de Biblebelt werden boeken van mij niet verkocht vanwege het onderwerp dat erin staat."

Splinter Chabot
Programmamaker

“Ook in de Biblebelt werden boeken van mij niet verkocht vanwege het onderwerp dat erin staat.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Het is helaas iets wat soms een beetje naar de achtergrond verdwijnt, maar nu weer meer op de voorgrond is", ziet Chabot. "Het is heel goed om daarover te spreken. Het is wel een trend waarover ik me heel vaak zorgen maak. Zeker omdat ik ook op de scholen vaak zie dat docenten het daar soms heel moeilijk mee hebben. Als het in de politiek verhardt, verhardt het ook in de klaslokalen."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau