Dijkhoff richt actiegroep voor 'stille midden' op, maar wat is het nou eigenlijk? 'Meer waarschuwing tegen populisme'
De denktank 'Voor Ons Nederland' die oud-politicus Klaas Dijkhoff heeft opgericht bevat nog veel onduidelijkheden. Want is het nou een denktank, een actiegroep, of toch iets anders? "Ze hebben besloten het een actiegroep te noemen", zegt EW-hoofdredacteur Hella Hueck in Goedenavond Nederland op NPO 1, die zelf bij de bijeenkomst was.
Op de bank van Goedenavond Nederland ontstaat direct discussie over wat men bij de actiegroep moet denken. "We hadden in het interview precies hetzelfde, van 'wat ben je nou eigenlijk?'", zegt Hueck. "Het is een geen politieke partij, duidelijk niet, zeiden ze. Ze hebben nu bedacht dat het een actiegroep is."
Het doel van de actiegroep is om "concrete en uitvoerbare" plannen aan te bieden aan de politiek om zo de democratie te versterken en "kansen te benutten" voor Nederland, valt te lezen. Dijkhoff heeft met onder andere voormalig campagnestrategen van zijn partij VVD de actiegroep opgericht om op te komen voor de "milde meerderheid". Ze zeggen te staan voor "mensen die geloven in samenwerken, vooruitgang en een sterke democratische rechtsstaat".
'Heeft nog uitwerking nodig'
Volgens Dijkhoff vertragen "populistische en antidemocratische krachten" de vooruitgang in Nederland. Daarnaast zetten "schreeuwers aan de flanken" te veel de toon in het debat, zegt hij.
"Er gaat heel veel naar de flanken, in het debat, op sociale media en in de talkshows", is Hueck het hiermee eens. "Hoe krijg je dat betrokken of stille midden, dat geluid, wat krachtiger? Dat willen zij proberen, maar hoe ze dat gaan doen, heeft nog wat uitwerking nodig."
De actiegroep wil vanuit de samenleving met oplossingen komen, aanschuiven in programma's en ideeën met de doelgroep bespreken. "Het is heel onduidelijk, het roept alleen maar vragen op", zegt journalist Tom Staal. "In die filmpjes zegt Dijkhoff drie keer: we zijn geen politieke partij. Dan blijkt al dat niet helemaal duidelijk is wat je bedoelt. We zijn een beetje een denktank, zegt oud-VVD-campagnestrateeg Bas Erlings. Maar het activistisch."
'Gaat veel meer over de emotie'
Volgens D66-leider Rob Jetten zit er iets anders achter. "Het gaat veel meer over de emotie. In het midden zijn politici de laatste jaren ook aan het somberen en eindeloos aan het vergaderen. Niets kon, alles was moeilijk en ingewikkeld. Het is ook gewoon de vraag of we met elkaar de schouders eronder kunnen zetten."
Volgens Staal is het meer een waarschuwing tegen populisme. "Dat is anders dan dat ze bedoelen naar het milde midden te gaan."
'Wat een teksten'
BBB-leider Caroline van der Plas noemt Dijkhoff, die in 2021 de politiek verliet, "de pyromaan die nadat hij zelf het huis in lichterlaaie heeft gezet, met een branddekentje van het formaat pannenlap komt aanrennen".
"Wat een teksten", zegt een verbaasde Jetten. "Heftig, ze begon ooit als een frisse wind die in de tractor naar Den Haag kwam rijden met het idee een beetje normaal te gaan doen in de politiek. Maar dan op zo'n manier reageren op een sympathieke actie. Dat is ook niet nodig."