Steeds meer scepsis over kraanwater: moeten we ons zorgen maken?
Nederland staat bekend om het uitstekende kraanwater dat we zonder zorgen kunnen drinken. Toch klinken er steeds vaker zorgen over schadelijke stoffen in ons drinkwater. Hoe zit dat precies? En is een waterfilter straks onmisbaar in huis? Dat onderzoeken we in de podcast Stand van Nederland: Generatie Next.
Op straat lijkt het drinken van ongefilterd kraanwater voor de meeste mensen nog altijd de normaalste zaak van de wereld. "Ik drink gewoon water en het zal mij een worst wezen", reageert een vrouw. "Wat een onzin, gewoon drinken, ik ben hartstikke gezond verder", zegt een ander.
Luister nu naar de podcast van Stand van Nederland: Generatie Next:
Online bronnen
Toch zijn er ook genoeg mensen die wel een filter in huis hebben. Veel van hen baseren zich op online bronnen. "Ik heb een filter voor kalk erop", vertelt een voorbijganger. "Niet omdat ik twijfel aan het drinkwater, dat is het niet. Ik wil liever die kalk niet." Een andere jongeman heeft meer bedenkingen: "Omdat er best wel veel shit in kraanwater zit."
Doris van Halem, hoogleraar Drinkwaterkwaliteit & Zuivering aan de Technische Universiteit Delft, verzekert dat het Nederlandse kraanwater kwalitatief heel erg hoog is. "We hebben eigenlijk een heel bijzondere situatie, waarbij onze bronnen niet per se van de beste kwaliteit zijn. Ook al hebben we niet het beste bronwater, toch hebben we echt heel mooi kraanwater."
Bronbescherming
"We hebben goede bronbescherming", legt Van Halem de opmerkelijke status van het Nederlandse water uit. "Bijvoorbeeld in de grondwateronttrekkingsgebieden worden de bronnen goed beschermd. We hebben ook een prima zuivering in Nederland. We hebben vooral zuiveringssystemen voor oppervlaktewater. Die bestaan uit veel verschillende stappen, waardoor er - mocht dat nodig zijn - diverse verontreinigingen verwijderd kunnen worden."
"Wat daar bijzonder aan is, is dat we dat in Nederland doen zonder chloor te gebruiken. In het buitenland proef of ruik je vaak dat er chloor in het water zit. Chloor is heel effectief, omdat het ziekteverwekkende organismen inactiveert. Alleen in Nederland doen we dat liever niet, omdat het toch minder gezond is. Dat is best knap dat we dat zo doen hier."
Toenemende scepsis
Van Halem ondervindt ook dat er steeds meer scepsis heerst jegens kraanwater. "De slechte kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland is natuurlijk veel in het nieuws. Dat is ook zorgwekkend. Dan is het voor velen logisch om dat te vertalen naar de kwaliteit van ons kraanwater. Maar dat zijn uiteraard niet dezelfde dingen, omdat er tussen het bronwater en je kraan heel veel zuiveringsstappen zitten die ook met de tijd meegaan. Als er nieuwe verontreiniging aangetroffen wordt in het water, in de bron, dan wordt het zuiveringsschema aangepast zodat die verontreiniging tot de verleden tijd behoort."
"Het is echt niet zo vanzelfsprekend dat we hier zulk mooi water uit de kraan krijgen", benadrukt Van Halem. "We hebben hier geen direct gletsjerwater ter beschikking in Nederland. Daar kunnen we best open over zijn. Dat betekent dus dat het heel belangrijk is om die waterkwaliteit op niveau te houden. Maar nogmaals: als het water dat je gebruikt als bronwater van slechte kwaliteit is, wil dat niet zeggen dat dit kan leiden tot drinkwater met goede kwaliteit."
Wil je meer weten over dit onderwerp? Check dan nu de aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO Start.