Emigratiecoach helpt families met emigreren: 'Zelf heel veel fouten gemaakt'
Een koffer inpakken voor een lange vakantie lukt de meeste mensen nog wel. Maar wat moet je allemaal doen qua voorbereiding als je gaat emigreren naar een ander land? Emigratiecoach Sandra Olaya helpt Nederlanders hierbij – en die hulp kan enorm van pas komen, weet zij uit eigen ervaring. In Stand van Nederland: Generatie Next vertelt ze waar je allemaal aan moet denken voordat je uit Nederland verhuist.
Olaya is op bezoek bij de Westzaanse familie Van der Werff, die over enkele maanden naar de Spaanse stad Murcia vertrekt. Zelf is Olaya al twee keer geëmigreerd: ze groeide op in Duitsland, verhuisde later naar Nederland en vestigde zich uiteindelijk in Spanje. Inmiddels zijn zonovergoten dagen, smaakvolle tapas en verkwikkende siësta’s voor haar de standaard - en dat is precies waar haar huidige cliënten ook naar verlangen.
"Ik heb destijds zelf heel veel fouten gemaakt", geeft Olaya toe. "Toen ik emigreerde, heb ik gewoon mijn koffers gepakt en ik ben vertrokken. Ik had niks geregeld." Toen ze aankwam in Spanje, kwam ze erachter dat ze was opgelicht: "Ik had geld overgemaakt voor een woning en die bleek helemaal niet te bestaan."
'Veel zaken waar je eerst niet aan denkt'
Voor de familie Van der Werff zal het waarschijnlijk niet zover komen. Janneke, de moeder van het gezin, vertelt: "Wij dachten eerst, zo moeilijk kan het toch niet zijn? Maar inmiddels weten we dat er heel wat zaken zijn waar je in eerste instantie niet aan denkt. Als je naar Spanje gaat, moet je bijvoorbeeld een NIE-nummer regelen – de Spaanse variant van ons BSN-nummer. Zonder zo'n nummer kun je daar niet eens pakketjes bestellen, laat staan belangrijke zaken als verzekeringen regelen."
Daarnaast is de familie op advies van Olaya flink aan het ontspullen, om de verhuizing soepeler te laten verlopen. "Je kunt gewoon niet alles meenemen", legt de emigratiecoach uit. "Je moet kiezen voor spullen die je écht nodig hebt en die emotionele waarde hebben."
Maar ontspullen en administratieve zaken regelen is pas het begin. Op de koelkast van de familie hangen sinds kort Spaanse oefenzinnen, zoals "Mi nombre es", wat "Mijn naam is" betekent.
Volgens Olaya is het spreken van de taal een van de belangrijkste zaken waar je als aankomend emigrant aan moet werken. "Als je naar een land zoals Spanje verhuist, moet je de taal spreken of iemand hebben die alles voor je kan regelen. Bijna niemand spreekt daar Engels, ook niet bij de politie of de gemeente."
Peiling: waarom willen Nederlanders emigreren?
Of het nu moeilijk is of niet, de gezinsleden van de familie Van der Werff zijn lang niet de enigen die in het buitenland willen wonen. Op dit moment zijn 205.000 Nederlanders woonachtig in een ander land; meer dan de complete bevolking van een stad als Nijmegen. Uit een rondgang van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat Nederlanders het vaakst vertrekken om de volgende redenen:
5. Ze willen minder regelgeving;
4. Ze willen een betere werk-privébalans;
3. Ze willen in een ander klimaat wonen;
2. Ze zoeken een betaalbare woning;
1. Ze willen meer rust en natuur.
De familie Van der Werff kan zich in dat lijstje herkennen. Richard, de vader van het gezin, kijkt vooral uit naar het Zuid-Europese klimaat: "De zon doet zoveel met een mens, met je gezondheid. Kijk hier in Nederland maar om je heen: zodra het mooi weer is, komen mensen vrolijk uit hun huis. Dat is gewoon heel ander leven dan wij gewend zijn." Hij stopt samen met zijn vrouw een opblaaszwembad in een van hun vele koffers; op naar een warme, zonnige toekomst.
Waarom willen Nederlanders precies emigreren, en waar gaan ze vaak naartoe? En wat moet je nog meer weten voordat je uit Nederland verhuist? Kijk de nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug via NPO Start.