Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bestaat de talenknobbel? 'Sommige mensen leggen van nature sneller verbindingen'

Redactie

Een vreemde taal leren gaat vaak met horten en stoten. Bij de één gaat het wat soepeler dan bij de ander, waardoor komt dat? En bestaat er wel zoiets als een talenknobbel? "Sommige mensen kunnen van nature sneller verbindingen leggen dan anderen."

Ana Pérez Torres, docent Spaans aan het toonaangevende Regina Coeli in het Brabantse Vught, weet alles van het aanleren van een vreemde taal. In de podcast van Stand van Nederland legt ze uit wat haar werkmethode is. "Wij geven hier één op één les, de hele dag door. De lessen wisselen we af met een uur zelfstudie en je blijft de hele dag door herhalen. Als ik merk dat een cursist moeite heeft met een bepaald onderwerp, dan besteden we daar nog extra aandacht aan."

Hoe leer je zo snel mogelijk een taal? Luister naar de podcast van Stand van Nederland.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

De één leert inderdaad sneller een vreemde taal dan een ander, ziet Pérez Torres, maar dat hangt ook van verschillende factoren af. "Als je moe bent of je bent heel gespannen, dan gaat het al lastiger." Maar: "Sommige mensen kunnen van nature sneller verbindingen leggen dan anderen. Ze kunnen heel goed kopiëren, denk bijvoorbeeld aan de klank van een uitspraak."

Dat laatste zou volgens Pérez Torres iets dat lijkt op een taalknobbel kunnen zijn, maar zeker is ze daar niet van. "Ik geef al heel wat jaren hier les in Vugt en ik kan nog steeds niet van tevoren voorspellen of iemand snel of langzaam een taal tot zich neemt."

De manier waarop je leert is daarbij natuurlijk ook van belang. "Het lukt bijna niet om van niveau A1 naar niveau B1 te komen zonder hulp van een coach", zegt Pérez Torres. De één ziet een waardige coach in taalapp Duolingo, terwijl de ander een week afreist naar Vugt om daar één op één les te krijgen. "Je kunt wel raden wie de taal sneller machtig is."

Regina Coeli

Aan die één op één lessen van het taleninstituut Regina Coeli, ook wel bekend als 'de Nonnen van Vugt', zit overigens een behoorlijk prijskaartje. Een aantal dagen les kost je al snel een paar duizend euro. Maar dan heb je ook wat, zegt marketingmanager Vanessa van Riel. "We vinden het belangrijk dat als je hier bent, je je dan ook ontspannen voelt. Relaxen kan buiten op het grote terras, maar ook in de fitnessruimte. En je kunt yoga doen."

Er is ook nog een eigen koksteam. "We serveren eten waarbij je je goed voelt. Eten waarbij je een enorme lunchdip krijgt, serveren we niet."

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau