ANP
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ondanks milieukritiek geen bloemetje minder verkocht voor Moederdag

Steve Oosterkamp

De verkoop van bloemen en planten loopt ook dit jaar in aanloop naar Moederdag weer op volle toeren. Ondanks waarschuwingen van milieuorganisaties over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de sierteelt, zijn de verkoopcijfers vergelijkbaar met die van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van veilingbedrijf Royal FloraHolland.

In de eerste drie dagen van deze week gingen al bijna 155 miljoen bloemen over de toonbank, naast zo'n 25 miljoen kamer- en tuinplanten. De klassieke Moederdagbloem, de roos, blijft ook dit jaar veruit het populairst, gevolgd door chrysanten, gerbera’s, tulpen en pioenen.

Volgens Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), hebben de negatieve berichten nauwelijks invloed op het koopgedrag van consumenten. "De verkopen gaan hartstikke goed. Het is heel fijn dat moeders nog steeds blij worden van het krijgen van bloemetjes en plantjes. Dus wat dat betreft, is er geen man overboord", zegt hij.

Fors minder bestrijdingsmiddelen

Mesken benadrukt dat de sector hard heeft gewerkt aan verduurzaming. Zo is het gebruik van bestrijdingsmiddelen de afgelopen jaren fors teruggeschroefd. Royal FloraHolland bevestigt dat: het gebruik van de meest milieubelastende middelen daalde met 78 procent in de afgelopen tien jaar.

Voor potplanten ligt dat percentage zelfs nog hoger. Sinds 2015 is het gebruik van deze middelen met 96 procent verminderd. Bij snijbloemen gaat het om een daling van 88 procent. De sector zet steeds meer in op biologische alternatieven, zoals natuurlijke vijanden van plagen en insectengaas. Ook technologische innovaties, zoals robotisering en het kweken van sterkere plantensoorten, dragen bij aan een duurzamere teelt.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau