Ruim 40.000 eitjes ingevroren via ‘social freezing’
Meer dan 3400 Nederlandse vrouwen hebben de afgelopen jaren gekozen voor ‘social freezing’, een niet-noodzakelijke medische ingreep waarbij eicellen worden ingevroren. Vrouwen doen dit om het krijgen van kinderen uit te stellen, bijvoorbeeld omdat ze wachten op een geschikt moment of de juiste partner. In totaal liggen er ruim 40.000 eitjes ingevroren in Nederland.
Dat blijkt uit een onderzoek van Omroep WNL langs de dertien Nederlandse fertiliteits locaties, die deze procedure uitvoeren. De omroep stelde de vragen voor de driedelige documentaire ‘Welmoed & de Bevroren Eitjes', waarin journalist Welmoed Sijtsma onderzoekt waarom steeds meer vrouwen voor social freezing kiezen.
Stijging
Bijna alle klinieken rapporteren een stijging in het aantal vrouwen dat kiest voor social freezing. In het Amsterdam UMC en Maastricht UMC spreken de artsen van een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren, bij NIJ Clinics gaat het om 43 procent. In het Isala Zwolle hielpen de artsen enkele vrouwen in de periode 2020-2022, en sinds 2023 zijn dat er tientallen. Alleen in het Erasmus MC is het aantal stabiel met 50-60 vrouwen per jaar.
Vrouwen hebben veel geld over om hun eitjes te laten invriezen: per punctie kost de procedure tussen de 3500 en 4500 euro. Per jaar betaalt de klant ongeveer 160 euro voor de opslag van de eitjes. Sijtsma: "Soms wordt online gesuggereerd dat je met zo’n procedure zekerheid koopt. Maar het is lang niet altijd zo dat een ingevroren eitje ook leidt tot een kindje. In de serie leggen we alle feiten op tafel, zodat vrouwen een weloverwogen keuze kunnen maken."
Veel eitjes (nog) ongebruikt
Het overgrote merendeel van de vrouwen is nog niet bij de fertiliteitskliniek teruggekomen om de eicellen op te halen. Bij TFP Leiderdorp kwam 5 procent terug, bij het UMC Utrecht gaat het (tot 2020) om 39 procent. Andere ziekenhuizen melden dat 1 tot enkele vrouwen zijn teruggekomen. Dit lage aantal is mogelijk te verklaren doordat vrouwen niet meteen naar de ingevroren eitjes grijpen, maar eerst het advies krijgen om via de natuurlijke weg zwanger te raken of een regulier ivf-traject te doorlopen.
Journalist Welmoed Sijtsma onderzoekt de wereld van 'social freezing', waarbij vrouwen hun eicellen laten invriezen. Ze volgt de vrouwen die voor dit traject kiezen tot in de behandelkamer.
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) May 6, 2025
📺Kijk morgen naar Welmoed en de Bevroren Eitjes, om 21.15 uur op NPO 3. #WNL pic.twitter.com/uRqoi3Mdji
De eicellen mogen in Nederland worden teruggeplaatst totdat een vrouw 50 jaar oud is. Daarna kunnen de eicellen vernietigd, gedoneerd of gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.
Welmoed & de Bevroren Eitjes
In Welmoed & de Bevroren Eitjes volgt Welmoed Sijtsma vrouwen die voor social freezing kozen om te weten te komen wat dat voor hen betekende. Ook gaat ze met de camera mee de behandelkamer in en spreekt ze artsen en deskundigen. Het is een wereld tussen hoop en vrees want hoe weet je of je - wanneer je dat wil - ouder van een kind kunt worden? Welmoed zoekt ondertussen de puzzelstukjes bij elkaar om te ontdekken hoe het met haar eigen vruchtbaarheid zit en wat voor haar de juiste weg is.
Welmoed & de Bevroren Eitjes is vanaf 7 mei in zijn geheel te zien op NPO Start. En wekelijks om 21:10 op NPO 3.