Van Weel prijst 'adequaat handelen' tijdens verstoringen Bevrijdingsdag, rookbomgooier nog niet gevonden
Er is adequaat gehandeld tijdens de verstoringen op Bevrijdingsdag in Wageningen. Dat zegt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We weten alleen nog niet zeker wie de rookgranaat heeft geworpen."
Tijdens een toespraak van minister van Defensie Ruben Brekelmans liepen demonstranten het plein op en werden leuzen als 'Free Palestine' geroepen. Later op de dag werd een rookbom gegooid naar premier Dick Schoof toen hij het podium opkwam.
Van Weel prijst het snelle handelen van de politie en ook de bekende officier Marco Kroon, die direct ingreep toen de toespraak van Brekelmans tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 werd onderbroken. "Hij zorgde ervoor dat de verstoring zo kort mogelijk was en de viering weer verder kon." Vijf mensen werden vervolgens door de politie afgevoerd.
Identiteit rookbomgooier nog onduidelijk
Over de identiteit van de rookbomgooier bestaat nog onduidelijkheid. "Ik heb daar in ieder geval nog geen berichten over ontvangen", aldus Van Weel. "De incidenten zijn vervelend en horen niet thuis op dit soort dagen. Doe dit op alle andere 363 dagen, maar niet op 4 en 5 mei. Gelukkig werd er snel gereageerd."
Schoof stond met zijn ambtsgenoot Donald Tusk van Polen op het podium toen iemand uit het publiek de rookbom gooide. De premiers werden vervolgens direct in veiligheid gebracht door de beveiliging.
"Hoe kon dit gebeuren?", reageert een verbaasde Leonard Ornstein in de studio van Goedemorgen Nederland. "Ik denk dat hier wel een debatje voor de Tweede Kamer in zit. De minister moet eens aan de Kamer uitleggen hoe het kan dat een buitenlands staatshoofd en onze premier bijna een rookbom in zijn gezicht krijgt."
In een interview veroordeelde Schoof de demonstraties. "Ik had gehoopt dat we zowel gisteren als vandaag met wat meer waardigheid de bevrijding zouden vieren", aldus de premier. Het interview werd naar binnen verplaatst omdat demonstranten op afstand 'Free Palestine' scandeerden.
Bevrijdingsfestivals 'moeten geen forten worden'
Het beter beveiligen van nu gratis toegankelijke bevrijdingsfestivals ziet Van Weel niet zitten. "We willen ook niet dat dit een soort forten worden. Het heet tenslotte een bevrijdingsfestival. Allerlei hekken opwerpen en iedereen fouilleren was nooit nodig in dit land. Ik hoop dat het niet nodig blijft, maar je ziet dat er hardnekkige activisten zijn. We moeten kijken hoe we ons hiertoe verhouden, maar wat mij betreft blijft het allemaal zo open als het kan."
De opgepakte onruststokers zien een strafrechtelijk proces tegemoet en "tegelijkertijd moeten we vooruitkijken hoe om te gaan met dit soort demonstraties tijdens deze herdenkingen". De minister benadrukt dat de waardigheid van deze plechtigheden "ten koste van alles bewaakt moet worden. Als daar nieuwe wetgeving voor nodig is, zodat we harder kunnen ingrijpen, ook preventief, dan deins ik daar niet voor terug."