Trump en Zelenski op de gevoelige plaat: 'Je zou bijna geloven in goddelijke interventie'
De Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Amerikaanse president Donald Trump hebben elkaar zaterdag kort ontmoet in Rome. De twee wereldleiders werden op de dag van de uitvaart van paus Franciscus samen op de foto vastgelegd. "Dit is echt World Press-waardig", vindt oprichter van The Moscow Times Derk Sauer.
Een derde stoeltje voor de Franse president Emmanuel Macron werd door Trump vakkundig aan de kant geduwd. "Trump wil op geen enkele manier Europese betrokkenheid", zegt Sauer daarover in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Omdat hij weet dat Europa Zelenski steunt. Dit is natuurlijk een schitterend beeld. Je zou bijna geloven in goddelijke interventie: is dit het moment dat in die Sint-Pieter in Trumps hoofd iets gebeurt waardoor hij een andere mening krijgt?"
Andere toon
"Daar hoop je natuurlijk op", gaat Sauer verder. "Het is wel met Trump zo: hij is het bijna altijd met de laatste spreker eens. Een dag later komt weer een andere adviseur en dan slaat-ie opeens weer een volledig andere toon aan. Dat zullen we vandaag of morgen wel te weten komen."
Trump sloeg afgelopen weekend een andere toon aan dan we van de president gewend zijn. "Ik wil dat hij stopt met schieten, gaat zitten en een deal tekent", zei hij over president van Rusland Vladimir Poetin. "We hebben een raamwerk voor een deal. Ik wil dat hij die ondertekent. Ik wil het afronden. En weer terug naar een normaal leven."
Poetin
De woorden van Trump zullen Poetin niet raken, verwacht Sauer. "Poetin wil gewoon doorgaan met de oorlog. Trump kan wel dingen willen laten tekenen en afdwingen, maar zonder Poetin kan dat niet. Poetin is helemaal niet uit op vrede. Die heeft een duidelijk doel: het onderwerpen van Oekraïne."
"Waar het natuurlijk naartoe gaat, is dat Amerika daaraan toegeeft en ze een akkoord zullen tekenen. Het is eigenlijk belachelijk dat Amerika een akkoord moet ondertekenen", zegt Sauer. "Amerika is niet in oorlog met Rusland. Rusland heeft Oekraïne aangevallen. Het zou een akkoord moeten zijn tussen Oekraïne en Rusland."
Sauer vindt dat er niet al te veel gewicht aan de woorden van Trump gegeven moet worden dat het een kritieke week zou zijn. "Dat hebben ze al heel vaak gezegd. Het is wel zo dat als Amerika zegt: we stoppen met hulp aan Oekraïne, dan gooien ze Oekraïne voor de bus. Dat is het grootste gevaar. Dat ze Oekraïne min of meer dwingen om zich over te geven."
Mineralendeal
De vorige ontmoeting tussen Trump en Zelenski vond eind februari plaats in het Witte Huis en liep voor de camera's uit op een ruzie. Trump beschuldigde Zelenski ervan respectloos en ondankbaar te zijn. De Oekraïense delegatie werd vervolgens uit het Witte Huis gezet en de geplande ondertekening van een mineralendeal ging niet door.
De twee hebben elkaar daarna nog telefonisch gesproken. De banden zijn weer verbeterd, maar de leiders botsen nog steeds. De Verenigde Staten werpen zich op als bemiddelaar bij de vredesonderhandelingen met Rusland. Trump zei vrijdag na aankomst in Italië dat de strijdende partijen "heel dicht" bij een deal zijn.