Ergernis over selfies met overleden paus Franciscus: 'Respectloos!'
Tienduizenden mensen zijn inmiddels langs de Sint-Pietersbasiliek in Rome getrokken om afscheid te nemen van de overleden paus Franciscus. Sommigen maken een selfie met het lichaam van de paus op de achtergrond. Dat leidt tot felle kritiek.
In Goedemorgen Nederland op NPO 1 reageert Vaticaankenner Wilfred Kemp vol afkeuring op de trend. "Respectloos. Je hoort respect te hebben voor het dode lichaam. Daarmee eer je ook de mens die het was. Zo’n selfie gaat vooral om jezelf. Ik vind het heel raar."
Volgens Kemp zijn er in de basiliek wel degelijk mensen van de Vaticaanse veiligheids- en ordediensten aanwezig die ingrijpen als bezoekers zich ongepast gedragen. "Als die het zien, dan worden mensen erop aangesproken, denk ik. Maar goed, het zijn er zoveel. Dat kan je niet helemaal in de hand houden."
Toeristische trekpleister?
Ook politiek verslaggever van WNL, Tessa van Viegen, spreekt zich kritisch uit. "Het is bijna alsof het een soort toeristische trekpleister is geworden, dat vind ik heel raar. Normaal mag je toch ook geen foto's maken in de kerk?"
Bezoekers van over de hele wereld staan soms urenlang in de rij om de paus een laatste groet te brengen. Ze krijgen slechts enkele seconden bij de kist. Toch proberen sommigen in dat korte moment een foto of video te maken, met of zonder zichzelf in beeld. Het gebruik van selfiesticks is daarbij geen uitzondering.
Eenvoudig graf
De kist wordt zaterdag na de uitvaart in Vaticaanstad overgebracht naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome, de favoriet van de maandag overleden kerkleider. Zijn laatste wens was om in de grond begraven te worden in een eenvoudig graf waarop alleen de naam Franciscus staat.
Het lichaam van de paus ligt sinds woensdag in de Sint-Pietersbasiliek. Belangstellenden kunnen sindsdien langs de open kist lopen om de laatste eer te bewijzen. Ongeveer 61.000 mensen hebben dat volgens het Vaticaan al gedaan. De kerk is ook vrijdag nog open voor het publiek.
Laatste eerbetoon
Veel hoogwaardigheidsbekleders en gelovigen zullen de uitvaart bijwonen. Het Vaticaan zegt op de trappen naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore ruimte te reserveren voor "een groep armen en behoeftigen", zodat zij de paus een laatste eerbetoon kunnen brengen voordat de kist wordt bijgezet.