Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Film Conclave terug in Nederlandse bioscopen in aanloop naar 'soort internationale topconferentie'

Hans Stehouwer

De film Conclave, die eind vorig jaar in première ging, keert vanaf donderdag terug in de Nederlandse bioscopen naar aanleiding van het overlijden van paus Franciscus. Het veelbekroonde drama draait in 21 bioscopen in aanloop naar een op voorhand unieke uitvaart in Rome.

Conclave gaat over de vergadering van kardinalen in Rome na het overlijden van een fictieve paus. In de film spelen Ralph Fiennes, John Lithgow en Stanley Tucci belangrijke rollen. De film won de afgelopen maanden tientallen prijzen, waaronder een Oscar voor beste scenario.

Intrigerend

"Intrigerend", noemt Onno Hoes, voormalig burgemeester van Maastricht, de film over het kiezen van een paus. "Het is voor iedereen aan te bevelen de komende tijd de televisie goed te volgen, dan zie je dat het allemaal klopt in de serie."

"Het is een enorm machtige positie natuurlijk", gaat Hoes verder op de bank in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over het pausschap. "Ik moest er van de week nog even aan denken toen Trump al die mensen om hem heen probeerde te vervangen toen hij gekozen werd. Die pausen doen precies hetzelfde. Op het moment dat je benoemd bent, moet je heel snel zoveel mogelijk andere mensen daar vervangen om jouw stijl daar neer te zetten. Anders gaat iedereen jou tegenwerken."

Massaal afscheid

Stijn Fens is presentator van de podcast de Pauscast. Vanuit Rome ziet hij hoe hordes mensen afscheid nemen van paus Franciscus. "Ze hebben de Sint-Pieter waar de paus ligt opgebaard opengehouden. Ik liep zelf gisteren tegen twaalven naar mijn appartement en toen stonden er nog rijen dik. Vanochtend om 7.00 uur gingen de deuren weer open. Het is massaal. Gisteren overdag alleen al 20.000 mensen."

Stijn Fens
Vaticaankenner

“Het is alsof al die duizenden bezoekers, die vaak vier à vijf uur in de rij moeten staan, deze paus nog een laatste omhelzing willen geven door massaal daarnaartoe te gaan.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Fens verwacht dat het vandaag niet anders zal zijn. "Je kunt in principe afscheid nemen tot middernacht, maar ze zullen de boel wel weer openhouden. Dit was een mensenpaus. Hij wilde heel graag nabij zijn. Nu is hij terug tussen de mensen. Het is alsof al die duizenden bezoekers, die vaak vier à vijf uur in de rij moeten staan, deze paus nog een laatste omhelzing willen geven door massaal daarnaartoe te gaan."

Internationale topconferentie

Komende zaterdag is de uitvaart en worden diverse internationale kopstukken verwacht. "Donald Trump was de eerste die riep: ik kom", weet Fens. "President Zelenski van Oekraïne zal er ook zijn. Ursula von der Leyen van de Europese Unie natuurlijk. Het mooie is dat al die wereldleiders, al die koningen en koninginnen, die zitten daar rond de kist van de paus knietje aan knietje. Het is daar een soort internationale topconferentie."

Dirigent Ed Spanjaard vond het heel bijzonder dat de paus met daklozen omging en gevangenissen bezocht. "Dat je heel duidelijk te kennen geeft: ik sluit niemand uit. Het is een beetje wonderlijk dat de Amerikaanse president daar nu hoofdgast is. Een mooie stunt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau