Pensioenkritiek NSC krijgt steun uit onverwachte hoek: 'Je hebt straks niks over jouw pensioenpotje te zeggen', waarschuwt Broekers-Knol (VVD)
Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het zwaarbevochten pensioenvoorstel van NSC. De partij wil dat Nederlanders meer inspraak krijgen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, maar volgens tegenstanders is het "bestuurlijk onverstandig" om die aanpassing nu door te voeren. VVD'er Ankie Broekers-Knol, voormalig voorzitter van de Eerste Kamer, is sceptisch over de hervormingen.
"Ik vind dit nieuwe pensioenstelsel een beetje raar", stelt Broekers-Knol in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In het nieuwe stelsel heeft iedereen een eigen pensioenpotje. De hoogte van dat potje staat echter niet meer vast en hangt, meer dan voorheen, af van de beleggingen van je pensioenuitvoerder. Die beleggingen zouden voor meer rendement zorgen, waardoor pensioenen beter mee kunnen groeien met de inflatie.
"Je hebt dus straks niks over jouw pensioenpotje te zeggen", aldus Broekers-Knol. "Je kunt niet zorgen dat jouw geld niet, of op een andere manier, belegd wordt. Als jij bijvoorbeeld in defensie wil beleggen vanwege de oorlogsdreiging, dan kan dat niet. Ja, dan begrijp ik wel dat mensen zeggen: Moet dit zo?"
Bescherming tegen koersval
Om te voorkomen dat de pensioenen tijdelijk ineen storten na een koersval op de beurs, zijn er in het nieuwe stelsel extra regels voor pensioenuitvoerders bedacht. Zo moeten ze een buffer aanhouden die ze kunnen uitkeren bij economische schokken. Bovendien zorgen pensioenuitvoerders zelf dat zij hun risico's spreiden: naast aandelen beleggen ze in obligaties, vastgoed en leningen.
Toch heeft Broekers-Knol maar weinig vertrouwen in de toekomst van onze hervormde pensioenpotjes. "Kijk nou eens wat er laatst gebeurd is met al die maatregelen van Trump, toen die beurs naar beneden kelderde! Nou, ik ben dan toch benieuwd wat dat in de praktijk voor onze pensioenen zou betekenen."
Pensioenvoorstel NSC
Volgens het pensioenvoorstel van NSC moet iedereen het recht krijgen om bezwaar te maken tegen het overzetten van hun oude pensioen naar dat nieuwe systeem. Als dat bezwaarrecht er niet is, moet er een referendum komen waarbij alle deelnemers mogen stemmen of ze een overgang willen naar het nieuwe stelsel. Veel andere partijen, zoals VVD, D66 en GroenLinks-PvdA, zijn het daar niet mee eens. Ook belangrijke adviesorganen zoals de AFM en De Nederlandsche Bank waarschuwen voor vertraging, moeizame juridische procedures en hoge kosten.
Ook Jurgen Nobel, staatssecretaris Participatie en Integratie (VVD), ziet het NSC-plan met lede ogen aan. "Dit is natuurlijk een belangrijk debat, maar we zijn al heel lang met elkaar in gesprek over dit nieuwe stelsel. De minister heeft ook recent in een brief gesteld dat het 'bestuurlijk onverstandig' zou zijn om nu nog aanpassingen te doen. De pensioenfondsen hebben namelijk tijd nodig om op veranderingen in te kunnen spelen."
"Ik vind het heel vreemd dat je dat zegt", reageert Broekers-Knol. "Het argument is: hier is vijftien jaar aan gewerkt, dus moeten we het maar zo doen? We moeten er nog steeds kritisch naar kijken. Ik zou het toch wel fijn vinden als we over vijftien jaar niet opeens met zijn allen geconfronteerd worden met heel vervelende verrassingen."
Het kabinet vindt het 'onverstandig' om het NSC-pensioenplan door te voeren. 'Dat vind ik raar', stelt Oud-Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. Dat de wet al lang in de maak is, doet volgens haar niet ter zake: 'Ik zou het toch wel fijn vinden als we over 15 jaar niet ineens… pic.twitter.com/D9REE3zzdg
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) April 23, 2025
Na het debat vandaag gaven meerdere partijen te kennen dat ze NSC steunen, waaronder BBB, PVV en SP. Als ook de Partij voor de Dieren en Denk instemmen, kan het voorstel worden aangenomen. Daarna moet het nog langs de Eerste Kamer, waar de tegenstanders juist nog wél een meerderheid hebben.