Paus Franciscus verlangt 'normale' uitvaart zaterdag: 'Heel democratisch en heel mooi'
De officiële rouwperiode van negen dagen is ingegaan nadat paus Franciscus maandag het leven liet. De paus zal vermoedelijk drie dagen opgebaard liggen voor het hoofdaltaar in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, zodat mensen afscheid van hem kunnen nemen. Daarna wil hij zaterdag op een andere plek begraven worden dan zijn voorgangers.
"Zoals ik de Maagd altijd heb beloofd - en de plaats is al voorbereid - wil ik begraven worden in de Santa Maria Maggiore", zei de paus niet lang geleden nog. "Vroeger als ik in Rome was, ging ik er altijd op zondagmorgen heen. Met andere woorden: er is een heel sterke band."
Traditie
Paus Franciscus, die 88 jaar oud is geworden, breekt op die manier met een traditie - normaliter wordt een paus begraven in de Sint Pietersbasiliek. "Paus Leo XIII, die gestorven is in 1903, ligt boven een deur in de Sint-Jan van Lateranen", weet theoloog Paul van Geest nog een uitzondering te noemen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Deze paus is zijn leven lang een grote vereerder van Maria geweest", verklaart Van Geest. "Hij is in Duitsland geweest en daar heeft hij een beeldje gevonden van Maria, de oplosser van ingewikkeldheden, dat heeft hij geïmplementeerd in Argentinië. Dat is een devotie geworden."
"De eerste dag dat hij paus werd, is hij ook naar de grootste Maria-kerk gegaan en daar heeft hij gebeden voor een icoon. Dat geeft wel aan dat hij zijn pontificaat in het teken wilde zetten van de moeder van Jezus. Daar wordt hij nu dus ook begraven."
Christen met u
Het zegt veel over paus Franciscus dat hij op een andere plek begraven wil worden dan andere pauzen. "Hij was anders dan anders", aldus Van Geest. "Ten tijde van zijn voorgangers waren de rituelen rond de uitvaart van een paus heel Byzantijns. Die lag dan op een hoge katafalk met allemaal kandelaren. Daarvan heeft hij gezegd: ik wil zoals iedere normale sterveling in een kist worden opgebaard. Hij wil de opbaarrituelen zo normaal mogelijk hebben, omdat hij zegt: ik ben maar één deel van een heel groot geheel. Ik ben niet bisschop voor u, maar christen met u, dat is waar hij nadruk op wilde leggen."
Paus Franciscus wil graag een kerkelijke dienst en dat brengt Van Geest naar een in zijn ogen mooi punt. "In feite is de katholieke kerk een ontzettend platte organisatie. Mocht jij ooit nog eens besluiten om je katholiek te laten begraven, dan krijg je dezelfde rituelen aan je voltrokken als de paus. Alles is hetzelfde, alleen zullen er bij jou waarschijnlijk wat minder kardinale bisschoppen zijn dan bij een overleden paus. Maar het ritueel is precies hetzelfde, ik vind dat heel democratisch en heel mooi."