Wordt Nederland weer christelijk? 'Generatie Z heeft interesse', ziet Mirjam Bikker (CU)
Het aantal gelovigen in Nederland is het afgelopen jaar licht gestegen, mede door een opleving van het geloof onder jonge Nederlanders. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In Goedemorgen Nederland op NPO 1 reflecteert ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op de ontwikkelingen: "Dit vind ik prachtig!"
Gemiddeld is 44 procent van de Nederlanders op dit moment gelovig, waarvan zo'n 27 procent volgens het rapport God in Nederland een christelijke stroming aanhangt. Millennials scoren vijf procentpunten lager dan dat landelijk gemiddelde, terwijl Generatie Z er naadloos op aansluit - 27 procent van hen is christen.
Daarmee lijkt de ontkerkelijking van de afgelopen decennia te kenteren, benadrukt Bikker. "Dat vind ik natuurlijk prachtig! Ik zie heel veel jongeren die weer interesse hebben in het geloof, op veel plekken neemt het kerkbezoek onder jongeren flink toe."
Dat het geloof plotseling aan populariteit wint, vindt de CU-politica heel begrijpelijk. "Er is momenteel veel aan de hand in de wereld, veel mensen zijn op zoek naar zekerheid. Dat zet ons ook aan het denken: wat zijn mijn diepste waarden? Wat is nu echt belangrijk? Ja, de antwoorden op zulke vragen vind je in het geloof."
Godfluencers
De heropleving van het geloof wordt kracht bijgezet op platforms zoals TikTok en Instagram, door zogenaamde 'Godfluencers'. Dat zijn influencers die bemoedigende, inspirerende en informatieve video's maken over het christelijk geloof.
De 22-jarige TikTokker Zaar Goedemans kan zich met 1,2 miljoen volgers bijvoorbeeld tot de grootste Godfluencers van Nederland rekenen. Zij leidde als tiener naar eigen zeggen een leven vol "drugs, goddeloosheid en drank", maar besloot na de geboorte van haar dochter "radicaal voor God te gaan."
Ook andere tieneridolen, zoals Rhodé Kok, Sterre Koning, Typhoon en Memphis Depay, spreken zich online openlijk uit over hun christelijke geloofsovertuiging. Die online christelijke invloedssfeer raakt spiritueel zoekende jongeren. "Mijn deur stond al open, maar Jezus is een gentleman en trapt niet zomaar iemands deur in. TikTok gaf dat laatste zetje", zegt een gelovige jongere in een interview met de EO.
Bikker noemt het fenomeen "fantastisch". "Ik hoor dat het jongeren niet alleen zekerheid geeft, maar ook zin om goede dingen te doen. Ik ben blij voor ze."
Gespleten gezinnen
Een neveneffect van deze ontwikkeling is dat er gezinsconstructies ontstaan waarbij de ouders ongelovig blijven, terwijl de kinderen op zondag steevast naar de kerk gaan. In een recent stuk van het Nederlands Dagblad lichten jongeren toe hoe dat voor hen is. Een van hen stelt: "Ik bid voor mijn ouders, dat ze het mooie van God mogen ervaren." Een andere jongere benadrukt dat ze zich hebben bekeerd vanuit een verlangen naar geruststelling: "In de onrust van de wereld en van mijn eigen leven is Hij mijn fundament."
Columnist Roos Schlikker heeft geen gelovig gezin, maar ziet eveneens dat haar kinderen langzaamaan een interesse in het christendom ontwikkelen. "Mijn oudste komt wel eens met een spreuk aanzetten. Mijn andere kind vroeg mij na een kerkbezoek in Florence laatst of we een gouden kruis konden kopen", zegt ze in Goedemorgen Nederland. "Toen ben ik eerst maar eens de Tienerbijbel met hem gaan lezen."
Dat haar kinderen momenteel meer met religie bezig zijn dan zijzelf, is voor Schlikker geen probleem. Ze vertelt: "Wat je gelooft en hoeveel waarde je daaraan hecht moet je zelf weten, maar het is ook belangrijk dat je die verhalen kent. De Bijbel is cultureel erfgoed, en er staan ook gewoon heel wijze dingen in."