Malik Azmani benoemd tot hoofdonderhandelaar Europees Parlement: 'Terugkeerbeleid mag wat mij betreft strenger'
Malik Azmani is benoemd tot hoofdonderhandelaar namens het Europees Parlement om het Europese terugkeerbeleid in werking te zetten. In radioprogramma Sven op 1 deelt Azmani zijn plannen: "Als iemand terug moet, moet dat besluit voor alle 27 landen gelden."
Het gaat er de VVD-Europarlementariër om 'dat migratiebeleid gewoon werkt'. "Dat we controle hebben en dat die aantallen naar Nederland naar beneden gaan. Dat is mijn inzet."
Alle 27 landen
Op dit moment keert maar één op de vijf uitgeprocedeerde asielzoekers terug naar het land van herkomst. "Dat betekent dat vier op de vijf in Europa blijft rondzwerven", zegt Azmani. "Daar hebben wij als Nederland ook veel last van. Zoals het voorstel er ligt - en wat mij betreft mag dat allemaal nog wat strenger - moet het besluit voor alle 27 landen gelden, dat wanneer een procedure in een land heeft plaatsgevonden iemand terug moet. Niet dat je hier opnieuw de procedure ingaat en vervolgens dat je in Nederland ook weer een terugkeerbesluit moet nemen."
"Dat is ook de reden dat ik van de Kamer naar Europa ben gegaan", legt Azmani zijn stap naar het Europese Parlement uit. "Om er in ieder geval voor te zorgen dat het beleid gaat werken. U kent mij nog van het plan-Azmani toen ik nog Kamerlid was. Dat is voor een groot gedeelte Europees beleid geworden."
Sluitstuk
"Afgelopen jaar ben ik heel druk geweest met dat hele migratiepact, dat er aan de buitengrenzen selectie plaats gaat vinden", vertelt Azmani. "Het sluitstuk is het terugkeerbeleid. Dat is er slecht aan toe, dus daar ga ik me nu hard voor maken."
"Ik moet ervoor zorgen dat er een positie komt in het Europees Parlement dat er een meerderheid achter me staat. En als we dat hebben ingenomen ik daarna de onderhandelingen doe met de Europese landen die ook een positie hebben ingenomen als het gaat om nieuwe terugkeerwetgeving."
In Nederland kunnen de ingeboekte bezuinigingen op asiel niet waargemaakt worden. "Daarom zit ik in Europa, om ervoor te zorgen dat die aantallen naar beneden gaan. Zodat we die uitgaven niet hoeven te doen." Moet Geert Wilders gered worden door Brussel? "Misschien wel", lacht Azmani.