We testen onszelf aan de lopende band - en dat kost de samenleving klauwen vol met geld
Een test voor dat ene kuchje, toch maar even op de loopband bij de fysiotherapeut om er zeker van te zijn dat er niks met de heupen aan de hand is en het checken van bloedwaardes kan ook geen kwaad - nu we toch bezig zijn. We testen ons suf in Nederland en dat kost de maatschappij uiteindelijk heel veel geld. Daarvoor waarschuwt voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).
De raad wil dat de focus van vroeg opsporen van steeds meer ziekten wordt verlegd naar het echt voorkomen ervan. "Nu laten we de samenleving steeds ongezonder worden, maar gaan we intussen wel steeds harder op zoek naar ziekten om die vervolgens individueel te behandelen", schrijft de RVS in een brief aan het kabinet.
Tegelijkertijd worden ziektedefinities opgerekt, ziet de raad. "De almaar verdere verlaging van de grenswaarde voor een te hoog cholesterol zorgt bijvoorbeeld voor veel meer medicatiegebruikers."
"We willen alles weten omdat we alles onder controle willen hebben. Maar het probleem met al deze scans en testen, is dat je altijd extra dingen vindt die je dan weer moet onderzoeken", legt traumachirurg bij het Radboudumc Stijn Nelen uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Die extra tests lopen al snel in de papieren. "Je moet namelijk wel eerst kunnen uitsluiten of je niet verder moet behandelen", aldus Nelen.
Druk op de zorg
Nelen vindt dat alle extra medische testen alleen maar leiden tot meer druk op de zorg. De personeelstekorten lopen ondertussen alleen maar op. Door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking, doen al meer mensen dan voorheen een beroep op de zorg. Als daar ook nog onnodige onderzoeken bijkomen, dan loopt het helemaal de spuitgaten uit.
Commerciële partijen
Ondertussen zijn commerciële partijen, die de testen aanbieden, ingesprongen op de testdrang. "Het is in dit geval geen 'baat het niet, schaadt het niet'", zei Bussemaker hierover bij het NPO Radio 1 programma Spraakmakers. "Maar eerder 'baat het niet, dan kan het wel schaden op maatschappelijk niveau', omdat we ons laten leiden door veel commercialisering. En dit vergoot alleen maar de druk op de zorg."