Opvallend stil rondom voorjaarsnota: 'Onderhandelingen gaan waarschijnlijk moeizaam'
Met slaap in de ogen gaan de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB vandaag weer verder met de onderhandelingen over de voorjaarsnota. Voor de camera's willen de partijleiders niks loslaten over de voortgang van de gesprekken en dat is opvallend, zegt journalist Tom Staal.
"Het is opvallend dat er niks wordt gezegd of wordt gelekt naar de buitenwereld. Ook op Twitter blijft het stil en er wordt bovendien geen ruzie gemaakt. Dat lijkt erop te wijzen dat de onderhandelingen moeizamer gaan dan men van tevoren had gedacht", zegt Staal in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
En daar kan Staal weleens gelijk in hebben gezien de taaie dossiers waar de coalitiepartijen een klap op moeten geven. Zo is er een gat in de begroting ontstaan doordat de btw-verhoging op theaters, musea, boeken en sport van tafel is gegaan. Het gat bedraagt 1,2 miljard euro en moet ergens anders worden opgevangen. De NOS meldt dat het kabinet de inkomstenbelasting minder wil verlagen dan gepland als oplossing. Maar of dat ook dé oplossing is, moet nog maar blijken.
Daarnaast moet er meer geld worden vrijgemaakt voor gevangenissen. Staatssecretaris Coenradie van Justitie (PVV) heeft begin april groen licht van de Tweede Kamer gekregen om bepaalde gedetineerden twee weken voor het eind van hun straf naar huis te sturen, om zo het cellentekort op te lossen. Maar alle coalitiepartijen vinden dat onwenselijk en een oplossing is gewenst om gedetineerden hun volledige straf te laten uitzitten.
Defensie
Het grootste dossier waar de coalitie zich doorheen moet bijten, is Defensie. Door de blijvende dreiging van de oorlog in Oekraïne en het terugtrekken van de steun van de Amerikanen, zal Europa en Nederland als gevolg daarvan, meer moeten investeren in de krijgsmacht. De VVD wil het liefst miljarden extra in Defensie steken, terwijl de PVV die miljarden liever naar de eigen burger ziet gaan.
Deadline
Gisteravond laat sloot ook premier Schoof aan bij de onderhandelingen. Hij was eerder op de avond bij het staatsbanket met de sultan van Oman.
Minister Heinen (Financiën) heeft woensdag als deadline gesteld voor de coalitiepartijen om tot een akkoord te komen. Hij kan die deal dan donderdag voorleggen in de wekelijkse ministerraad, die vanwege Goede Vrijdag een dag eerder is.
Uiterlijk 1 mei moet de nota naar Brussel worden gestuurd en tot slot moet ook nog het Centraal Planbureau de plannen doorrekenen en ook de Raad van State moet er nog een oordeel over vellen.