Ex-vj's reageren op commotie rondom TMF-documentaire: 'Onder valse voorwendselen benaderd'
Voormalig vj van TMF Jeroen Post kan zich niet vinden in de ophef rondom de documentaireserie over de muziekzender. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Oprichter Lex Harding wordt in de docuserie in verband gebracht met uitbuiting, ontslag, racisme en seksisme. "Lex kon wat rauwer zijn, maar ik heb dit zelf nooit gemerkt. Het was hard werken, maar we wilden zelf ook alles."
The Music Factory, kortweg TMF, werd opgericht in 1995 en was tot 2011 de Nederlandse tegenhanger voor MTV. Het platform bereikte razendsnel een miljoenenpubliek. Vj's werden wereldberoemd en Harding, werkzaam bij het platform van 1995 tot 1998, kreeg daar alle lof voor. Desondanks wordt zijn handelen nu kritisch belicht.
Valse voorwaarden
Post noemt de insteek van de docuserie zonde, "omdat Lex enorm veel betekende voor de entertainmentindustrie. Er zijn zoveel goede dingen geweest en we focussen alleen op die paar puntjes."
Volgens hem is iedereen onder valse voorwaarden benaderd. "Het was allemaal erg gezellig, leuk en vrolijk en we kwamen praten over de goede oude tijd. Dat je human interest erin brengt is prima, dat mag ook, ik vertel ook een stukje over mijn burn-out. Maar het is niet voor niets dat Lex bezwaar maakt."
Sterker nog, de tachtigjarige Harding heeft geprobeerd zijn medewerking voor de documentaire, genaamd The TMF Story, in te trekken. Hij eiste vooraf dat hij toestemming zou geven voor zijn gebruikte citaten. In januari kreeg de oprichter een ruwe versie voorgeschoteld waartegen hij geen bezwaar maakte. 'Een beetje saai programma, veel talking heads, maar er was verder niks mis mee', beoordeelde hij. Dat blijkt uit e-mailverkeer in het bezit van De Telegraaf.
Harding schrok toen hij de definitieve versie te zien kreeg. Hij vond het 'een totaal ander programma geworden', waarin hij wordt neergezet als seksist die zich meer bekommerde om de cupmaat van vrouwelijke vj's dan hun talenten.
'Je hebt geen tieten'
Oud-presentatrice van TMF Isabelle Brinkman vertelt in de documentaire openhartig dat ze Harding vroeg om salarisverhoging. "'Je hebt helemaal gelijk', zei hij, 'maar je hebt geen tieten'. Dat kwam zo rauw op mijn bord, dat ik me heb omgedraaid en de volgende dag mijn ontslagbrief heb ingediend." Harding kan zich daar niet in herkennen, reageert hij in de documentaire. "Ik geloof niet dat ik dat ooit gezegd heb."
Volgens Brinkman liet Harding daarna weten dat ze gewoon had gekregen waar ze om vroeg, maar dat ze zich had laten intimideren.
Oud-vj Fabienne de Vries reageert dat niet alleen Lex, maar meerdere mensen binnen het bedrijf "iets konden zeggen waardoor je met je oren stond te klapperen. Dan was de vraag hoe bijdehand je was en hoe je daarmee omging", zegt ze.
'Het was rock-'n-roll'
"Ik ben ooit op een barbecue geweest bij Lex als gast, toen ik voor de regionale radio werkte. Ik zei toen dat te zien als een leerschool en dat ik graag televisie wilde maken." Harding ging in een later stadium op zoek naar vrouwelijke vj's en kwam bij De Vries uit. "'Die ene meid uit de polder vorig jaar, met die dikke tieten, moeten we die niet eens vragen'", citeert De Vries wat hij gezegd schijnt te hebben. "Ik lig daar niet wakker van. Het was rock 'n roll. Er werd zo gesproken, maar niet om je te bashen." Ze benadrukt dat ze niet voor Isabelle kan spreken en kan zich voorstellen "dat dit bij haar binnenkwam".
In een brief aan ex-TMF-medewerkers liet Harding weten dat ze 'er met boter en suiker ingeluisd worden'. Producent van de docuserie Het Volk ontkent en beroept zich op journalistieke vrijheid.
'Laten we dit in de tijdsgeest bekijken'
"We kijken naar iets van dertig jaar geleden met de mores van nu", reageert presentator Jörgen Raymann. "Daarmee doen we de legacy van Lex Harding tekort. Er verandert heel veel, we kijken anders naar seksueel grensoverschrijdend gedrag. Laten we dit vooral in de tijdsgeest bekijken en niet nu proberen Lex te veroordelen." De Vries is het daar helemaal mee eens. "Het mag wel schuren, maar het hoeft niet te scheuren."
De tweedelige documentaireserie is vanaf donderdag te streamen op Videoland.