Habtamu de Hoop (GL-PvdA) lette niet op en steunde een motie tegen klimaatdoelen: 'Was een foutje'
GL-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop stemde deze week per ongeluk vóór een motie van Forum voor Democratie (FVD) die oproept tot minder klimaatbeleid, het heropenen van het Groninger gasveld en het afbouwen van de steun aan Oekraïne. Een pijnlijke vergissing, erkent de politicus. “We stemmen over honderden moties elke dinsdag, er worden wel eens foutjes gemaakt door fracties”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Deze keer maakte ik een foutje op de stemmingslijst.”
De motie van FVD had als titel 'Over het structureel verlagen van de ticketprijzen in het openbaar vervoer'. Die formulering deed bij sommige GroenLinks-PvdA-Kamerleden het alarm niet direct afgaan, waaronder De Hoop. Hij stak zijn hand op, zonder te zien dat FvD het openbaar vervoer goedkoper wilde maken door miljarden te bezuinigen op klimaatbeleid en internationale solidariteit. “Ja, daaronder zit nu de handtekening van GroenLinks-PvdA", aldus De Hoop. "Maar ja, we stemmen over heel veel moties en soms maak je een fout. En dat gebeurde mij ongelukkig genoeg gisteren.”
De motie werd uiteindelijk verworpen, omdat FVD de enige andere partij was die voor stemde. GroenLinks-PvdA liet kort daarna weten dat de voorstem een vergissing was. Dat wordt ook zo opgenomen in de officiële Handelingen van de Tweede Kamer.
"Het had verder dus geen consequenties," zegt De Hoop. "Maar wat wel écht erg is, is dat er partijen zijn die echt vinden dat we minder geld moeten uitgeven aan Oekraïne. Dat er partijen zijn die vinden dat we niks aan klimaat moeten doen. En een daarvan zit zelfs in het kabinet, de PVV."
Niet de eerste keer
Habtamu de Hoop benadrukt zelf al dat hij niet de eerste politicus is die ooit verkeerd heeft gestemd. Daar heeft hij gelijk in: dit soort vergissingen zijn vaker gemaakt op het Haagse Binnenhof, soms met verstrekkende gevolgen.
In 2020 stemde ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf bijvoorbeeld vóór een motie om de salarissen in de zorg structureel te verhogen. Dat leek misschien goed nieuws, maar het kabinet was juist tegen die verhoging. Van der Graaf hoorde bij de coalitie en had dus eigenlijk tegen moeten stemmen. Omdat de motie met een heel kleine meerderheid van 69 tegen 67 werd aangenomen, maakte haar stem het grote verschil.
In 2011 ging de hele PvdA-fractie de mist in. Tijdens een stemming over netneutraliteit - het principe dat alle internetverkeer gelijk behandeld moet worden - volgde de hele fractie blindelings hun woordvoerder Martijn van Dam. Daardoor stemden ze per ongeluk vóór een wijziging van het CDA en de SGP, die juist tegen de bescherming van netneutraliteit was. Toen Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zijn vergissing doorhad, probeerde hij het nog te herstellen bij de Kamervoorzitter. Maar het was te laat: de stemmen waren al geteld.
Een van de meest opmerkelijke stemmingsfouten gebeurde in Noord-Holland bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015. D66-Statenlid Wim Cool moest daar stemmen voor de Eerste Kamer. Hij hoefde alleen maar het vakje rood te kleuren bij zijn eigen partij. Maar toen hij zijn rode potlood niet kon vinden, haalde hij een blauwe pen uit zijn jaszak en vulde het vakje daarmee in. Omdat het biljet niet volgens de regels was ingevuld, werd zijn stem ongeldig verklaard. Die ene fout kostte D66 uiteindelijk een extra zetel in de Eerste Kamer.