Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Huurwoningen verdwijnen, maar De Hoop (GL-PvdA) staat nog achter Wet betaalbare huur: 'Voor 300.000 woningen prijs flink naar beneden'

Peter Visser

De Wet betaalbare huur werkt zoals bedoeld en zorgt voor eerlijkere huurprijzen, stelt Habtamu de Hoop van GL-PvdA. Door de wet zouden veel huurwoningen in de verkoop gaan, maar volgens hem is ingrijpen niet nodig. "Voor 300.000 woningen is de huur flink naar beneden gegaan."

Toch kondigde woonminister Mona Keijzer (BBB) vorige week aan dat ze de regels wil versoepelen. Haar doel: hogere huren mogelijk maken om te voorkomen dat particuliere verhuurders hun panden verkopen. Uit een analyse van woningmarktcijfers blijkt volgens Keijzer dat juist deze groep hun huurwoningen steeds vaker verkoopt.

Dat zou komen door een samenloop van regels en economische omstandigheden. De Wet betaalbare huur van voormalig minister Hugo de Jonge, die sinds juli regelt dat voor meer woningen maximale huurprijzen gelden, speelt mee. Maar het "uitponden" oftewel verkopen van huurwoningen neemt volgens Keijzer al sinds 2021 toe.

Een van haar voorstellen is het aanpassen van de regel waarbij de WOZ-waarde van een woning nog maar voor een derde mag meetellen in de huurprijsberekening. Om dat te compenseren denkt Keijzer aan een “prijsopslag” voor woningen die hierdoor getroffen worden. De maximale huur zou dan met tientallen euro’s kunnen stijgen.

'Voor 300.000 woningen lagere huur'

Een slecht plan, vindt Kamerlid De Hoop. “De Wet betaalbare huur zorgt ervoor dat woningen waar véél te veel geld voor gevraagd werd – echt absurde bedragen – gereguleerd worden met het woningwaarderingsstelsel,” zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In dat systeem wordt op basis van een puntentelling bepaald wat een woning maximaal mag kosten.

Habtamu de Hoop
Tweede Kamerlid (GL-PvdA)

“De Wet betaalbare huur zorgt ervoor dat woningen waar véél te veel geld gevraagd werd – echt absurde bedragen – gereguleerd worden met het woningwaarderingsstelsel.”

Quote delen
  • Gekopieerd

Volgens De Hoop is die regulering “totaal normaal”, maar Keijzer wil ook daaraan sleutelen. Ze overweegt onder andere om het puntenaftrek voor woningen zonder buitenruimte af te schaffen, wat volgens haar de huur met gemiddeld 33 euro per maand zou verhogen. Kleine rijksmonumenten zouden zelfs 40 tot 70 euro duurder kunnen worden, omdat ze volgens haar “een unieke karakteristieke kwaliteit” hebben.

Keijzer hoopt daarmee de verkoopgolf van huurwoningen af te remmen, maar volgens De Hoop is daar geen noodzaak toe. “Er zijn heel veel middenhuurwoningen bijgebouwd. Ondertussen zijn voor 300.000 woningen de huren flink naar beneden gegaan. Op zichzelf vind ik dat niet heel onaardig.” Volgens hem zijn er sinds de invoering van de wet slechts 429 huurwoningen verdwenen.

Rijke staters kopen huis

Bovendien ziet hij het niet als een ongewenst bijeffect dat er woningen vrijkomen voor starters. "Ik zie het anders, omdat er de facto niet heel veel minder woningen zijn bijgekomen." Volgens De Telegraaf kopen starters weer vaker een huis, al gaat het vooral om mensen met een goed salaris. "Er zijn goedkopere koopwoningen voor die groep, dat is hartstikke fijn. Ze betaalden heel veel huur." 

Habtamu de Hoop
Tweede Kamerlid (GL-PvdA)

“Jonge mensen betaalden de helft van hun netto inkomen aan huur. Dat moest gecorrigeerd worden. Het is goed dat dat gedaan is.”

Quote delen
  • Gekopieerd

"Jonge mensen betaalden de helft van hun netto inkomen aan huur. Dat moest gecorrigeerd worden. Het is goed dat dat gedaan is", gaat De Hoop verder. "En als we nu gewoon meer investeren in coöperaties, kunnen die ook meer huurwoningen bouwen. Ik ben echt voor volkshuisvesting, maar er zitten rechtse partijen in het kabinet die meer van de woningmarkt zijn. Dat is niet mijn keus."

Verkiezingsbelofte PVV

De Hoop verwijst tot slot naar de verkiezingsbelofte van de PVV, die eerder aankondigde dat de huren met 20 procent zouden dalen. Hij roept de partij nu op die belofte waar te maken. “Ik wil eigenlijk alleen maar de PVV aan die verkiezingsbelofte houden,” zegt de GL-PvdA'er. “Ik vind dat de sterkste schouders veel meer moeten betalen in Nederland. Dat gebeurt niet in dit rechtse kabinet. Zij kiezen voor de mensen met geld, ik kies voor de mensen die minder hebben.”

stemmen

Wat vond je er van?

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau