Vernieling Maagdenhuis: 'Als je je zo misdraagt, waarom mag je dan überhaupt nog colleges volgen?', vraagt CDA-leider Bontenbal
CDA-leider Henri Bontenbal vindt de bezetting van het Maagdenhuis door pro-Palestijnse demonstranten een vorm van anarchisme. Hij vraagt zich af waarom de studenten nog welkom zijn. "Als je je zo misdraagt, waarom mag je dan überhaupt nog colleges volgen bij zo'n universiteit?"
Tientallen demonstranten hebben gisteren het Maagdenhuis in Amsterdam, het bestuurlijke hoofdkantoor van de Universiteit van Amsterdam (UvA), voor een groot deel van de dag bezet. Ze eisen dat de universiteit alle banden met onderwijsinstellingen in Israël verbreekt. Bij het Maagdenhuis verzamelden zich ook veel sympathisanten.
Tien tot vijftien demonstranten zijn aangehouden. Volgens de politie hebben de demonstranten in het Maagdenhuis "een ravage" achtergelaten. Er zouden kantoren zijn opengebroken, camera's onklaar gemaakt en nooddeuren gebarricadeerd. Ook is een agent lichtgewond geraakt doordat hij een nog onbekende bijtende stof in het gezicht kreeg, meldt de politie.
'Anarchisme ten top'
Met de vernielingen hebben de studenten zichzelf buiten het debat geplaatst, vindt Bontenbal. "Wat ik zo schokkend vind: dit zijn studenten die worden opgeleid om een academisch debat te voeren. Volgens mij is een academisch debat niet een ander de mond snoeren, met gezichtsbedekkende kleding. Als je een punt hebt ga je het debat aan en dat doe je op een academische manier."
Tekst gaat verder onder X.
Volgens de politie hebben Pro-Palestijnse demonstranten maandag in het Maagdenhuis "een ravage" achtergelaten. "Als je je zo misdraagt; waarom mag je überhaupt nog colleges volgen bij zo'n universiteit?", vraagt @HenriBontenbal zich af. #WNL pic.twitter.com/jSCa0mID1p
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) April 15, 2025
Nooduitgangen van het Maagdenhuis werden geblokkeerd, waarna het gebouw werd ontruimd. "Een ander monddood maken en zorgen dat het debat in het leslokaal niet meer plaatsvindt, vind ik zó tegen de geest van het academisch debat ingaan, dat ik ook echt niet snap wat die studenten daar doen", verzucht Bontenbal. "Ik heb de graffiti gezien in het Maagdenhuis. Als je je zo misdraagt, waarom mag je dan überhaupt nog colleges volgen bij zo'n universiteit?"
"Als je ziet wat voor ravage ze in dat gebouw hebben aangericht, dan is dit gewoon anarchisme ten top", reageert hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. "Een gebouw binnenvallen waar mensen aan het werk zijn, de boel slopen, mensen intimideren... Een agent heeft een bijtende stof in zijn gezicht gekregen. Onbegrijpelijk dat dit nog steeds kan op onze universiteiten."
Ullah vindt dat demonstranten die over de schreef gaan te mild worden aangepakt. "Ze zijn aan het uitdagen, grenzen aan het opzoeken en gaan nu weer over de grens, maar ze krijgen iedere keer de ruimte om een stap verder te gaan. Ze worden even vastgezet en staan een half uur later weer op een andere plek hetzelfde gedrag te vertonen."
Academische uitwisseling
De demonstranten willen dat de UvA alle banden met scholen in Israël verbreekt, als reactie op het geweld in Gaza. Volgens Ullah is dat onterecht. "Er is een onafhankelijke commissie van de UvA geweest, die onderzoek heeft gedaan naar de samenwerkingen en op basis daarvan ook een samenwerking heeft gestopt, met een universiteit die banden zou hebben met het leger. Daar is overigens veel kritiek op geweest."
Hij pleit voor academische uitwisseling, ook met Israëlische onderwijsinstellingen. "Het gaat om wetenschappers en hoogleraren en er zijn uitwisselingen die soms al decennia plaatsvinden. Je kan toch niet iedere hoogleraar, wetenschapper of student in Israël betichten van medeplichtigheid aan het beleid van premier Netanyahu? Het gaat wel heel ver om te zeggen: elke samenwerking is per definitie fout."
Bontenbal is het met Ullah eens. "Het zijn academische instellingen die als het goed is onafhankelijk onderzoek doen. We hebben heel veel van dat soort banden. Als je deze redenering doortrekt, wat doe je dan met alle samenwerkingsverbanden met Chinese universiteiten of universiteiten in de rest van de wereld?"
"Het mooie van academici is juist dat ze onafhankelijk onderzoek doen, los van politiek. Dat kan ook over technologieontwikkeling gaan, waar de wereld mooier van wordt", zegt Bontenbal. Hij is teleurgesteld in de studenten. "Ze durven het academische debat niet te voeren, dat valt mij zó tegen."
Hoe moet het wel? "Kom met argumenten, maak daar ruimte voor op de universiteit. Dan mag alles besproken worden. Of het genocide is, of mensenrechten geschonden worden. Allemaal prima. Maar deze studenten stappen uit het academisch debat en gebruiken geweld", zegt de CDA-leider. "Ze vragen om vrede en tolerantie, maar komen met instrumenten die precies het tegenovergestelde zijn. Daarmee ondermijn je totaal je eigen boodschap." Ullah instemmend: "De boodschap komt op deze manier helemaal niet aan."
'Er worden mensen vermoord in Gaza'
Docent Eric van 't Zelfde, bekend van het tv-programma DREAM SCHOOL, vindt de acties van de demonstranten onkies, maar wil het liever hebben over wat er gebeurt in Gaza. "Ik denk dat je samenwerkingen tussen universiteiten nooit moet willen stoppen", begint hij. "Maar zelf vind ik het moeilijk om te praten over de wijze waarop deze studenten dit doen, terwijl we niet praten over de 50.000 kinderen die zijn vermoord (of verwond, red.) in Gaza. Ik vind het een afleiding dat we het hebben over jongeren die stoelen door de gang gooien."
"Ik wil best zeggen: 'jongens, doe het niet', maar dan heb ik wel telkens de behoefte om te zeggen: er worden mensen vermoord in Gaza. Je moet geen stoelen door een gang gooien. Maar Gaza is compleet verwoest. Dat is iets anders dan een stoel in de gang. Ik vind het lastig om het niet breder te trekken."