Man aangehouden op Curaçao in moordonderzoek Peter R. de Vries: 'Uiteindelijk zal link met Taghi gevonden worden'
In de Curaçaose hoofdstad Willemstad is maandag een 39-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de criminele organisatie die achter de moord op Peter R. de Vries zat. Hij zou een leidinggevende rol hebben gehad. De man, die is geboren op Curaçao en de Nederlandse nationaliteit heeft, zit sinds 2014 vast op het eiland.
De verdachte was veroordeeld voor zijn rol bij een schietpartij voor de luchthaven Hato op Curaçao. De man kreeg twintig jaar cel, waarvan hij er nu tien heeft uitgezeten. "Kennelijk heeft hij in die cel allerlei zaken kunnen regelen voor de uitvoering van de moord op Peter", zegt strafrechtadvocaat Peter Schouten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Papiaments
"We hebben het dan bijvoorbeeld over de auto's en een locatie waar de aanslagplegers konden verblijven", legt Schouten uit. "Dat deed hij via Whatsapp in het Papiaments. Dat is gekomen van die telefoons die toentertijd in beslag zijn genomen in de auto waarmee de schutter en de chauffeur de plaats delict verlieten."
Voor de moord op De Vries hebben al negen mensen terechtgestaan. Zes van hen, onder wie de uitvoerders van de moord, zijn in juni vorig jaar tot hoge celstraffen veroordeeld. Drie anderen werden vrijgesproken. In alle negen zaken is hoger beroep ingesteld. Het onderzoek naar de opdrachtgevers van de aanslag op de misdaadverslaggever ging al die tijd door. In dit onderzoek is nu de man op Curaçao in beeld gekomen als verdachte.
Taghi
Schouten verwacht dat Ridouan Taghi het brein blijkt te zijn achter de moord op De Vries. "Ik ben er heilig van overtuigd - ook op basis van informatie van een cliënt van mij, Goran K., - dat uiteindelijk de link zal worden gevonden met Taghi. We komen steeds dichterbij. Ik sprak gisteren nog even met Royce de Vries (zoon Peter R., red.) over deze aanhouding en Royce zei ook: mij maakt het eigenlijk niet zoveel meer uit of het nou 28 of 30 jaar wordt. Het gaat erom dat we heel graag willen weten hoe dat allemaal is georganiseerd en hoe het is gegaan."
De autoriteiten van Curaçao zullen de verdachte aan Nederland overdragen, meldt het OM. Hier wordt hij dan voor verhoor voorgeleid aan de rechter-commissaris. Wanneer dat gebeurt, is niet bekendgemaakt.
'Zeer zorgelijk'
De Telegraaf-hoofdredacteur Kamran Ullah noemt het "zeer zorgelijk" dat iemand vanuit een Curaçaose cel dit kan doen. "Hij zat daar ook niet voor het minste of geringste: een moord. Dan verwacht je dat iemand in een heel streng regime zit. Wat wel heel goed nieuws is, is dat het onderzoek gewoon doorgaat."